Zašto je smrt jednog 18-godišnjaka digla na noge Hrvatsku

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je smrt jednog 18-godišnjaka digla na noge Hrvatsku

Kristian Vukasović imao je 18 godina i mentalne poteškoće. Sam se prijavio policiji jer je izazvao požar pa je osuđen na osam meseci zatvora. Danas je mrtav.

Umro je pre nekoliko dana nakon što je tri nedelje ležao u komi u KBC-u Split, gde je dovezen iz splitskog zatvora u nesvesti, pišu hrvatski mediji koji netom ističu da Kristianu nije bilo mesto u zatvoru, već na psihijatrijskom lečenju.

Biljana Puharić, opštinska državna advokatica iz Splita, za portal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Index.hr je istakla da je Kristian imao mentalnih, ali ne i intelektualnih poteškoća i da je bio uračunljiv te da se zbog toga nije mogao uputiti u zdravstvenu ustanovu, iako je tokom boravka u istražnom zatvoru tri puta hospitaliziran

Zašto je bio hospitalizovan, Indexu nisu hteli da kažu u Ministarstvu pravosuđa, navodeći kako se radi o profesionalnoj tajni. S druge strane, iz Ministarstva tvrde da su se prema mladiću u zatvoru u Splitu ophodili s posebnom pažnjim jer se radilo o mlađem punoletniku, kao i da na njemu nisu primenjivali sredstva prisile.

Stručnjaci su zgroženi činjenicom da je mlada osoba s mentalnim poteškoćama završila iza zatvorskih rešetaka umesto na liječenju.

"Ako su u bolnici za osobe lišene slobode rekli da je Kristian Vukasović imao suicidalno ponašanje, onda je trebalo doneti odluku o primeni hitnog psihijatrijskog lečenja pod nadzorom. Drakonska kazna u ovom slučaju od 8 meseci zatvora za osobu s posebnim potrebama je još jedan u nizu dokaza da nešto s pravosuđem nije kako treba", rekao je psihijatar Herman Vukušić za Index.

On je dodao i da piromanija kao poremećaj zahteva poseban pristup te da je teško izlečiva.D

Dečiji i adolescentski psihijatar dr. Vesna Vidović tvrdi da je ceo sistem zakazao.

"Ovde nije jasno što se tu dogodilo, ali ako je neko zaključio da je neuračunljiv, pitam se zašto nije bio u bolnici nego u zatvoru, to je misterija. S druge strane, ako imate osobu s takvim dijagnozama kao što ih je on imao, i pogotovo što mu je tek bilo 18, onda je on obični adolescent i ne može se smatrati zrelom osobom", ističe ona.

Sudija Lana Peto Kujundžić, predsednica Odeljenja za mladež Županijskog suda u Zagrebu, kazala je da se svim mladim osobama treba suditi pred sudovima za omladinu te da mladim bolesnicima treba pomoći kroz zdravstveni sistem, a ne ih slati u zatvor.

1. Nije kontaktiran Centar za socijalni rad kako bi izneo mišljenje može li se na Kristiana, koji je tek bio navršio 18 godina, primeniti maloletničko pravo

2. Državni advokat i sudija nisu ispitali Kristianove roditelje kako bi utvrdili ukupno stanje Kristiana

3. Na glavnoj raspravi nije kontaktiran stručni suradnik koji bi procenio koja je nivo njegove odraslosti: kod osoba s njegovim dijagnozama gotovo uvek je ispod hronološke dobi

4. Ni državni advokat, ni dečakov advokat, ni sud nisu razmotrili primenu maloletničkog prava

5. Nije angažovan psihijatar za decu i omladinu

6. Izrečen mu je odmah istražni zatvor umesto mere opreza i smeštaja u adekvatnu ustanovu

7. Izrečena mu je najteža kazna - bezuslovni zatvor

8. Nije napravljena procena rizika nakon što je Kristian smešten u zatvor i počeo se samopovređivati

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SMRT TINEJDŽERA DIGLA HRVATSKU NA NOGE Mentalno obolelog mladiča umesto u bolnicu smetsili u zatvor i sada je MRTAV

Izvor: Blic, 30.Avg.2019

Kristian Vukasović imao je 18 godina i mentalne poteškoće. Sam se prijavio policiji jer je izazvao požar pa je osuđen na osam meseci zatvora. Danas je mrtav.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.