Zašto bele rode vole obronke Javora i Pešteri: Ovo mesto mami i ljude i ptice

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2020, 10:51

Zašto bele rode vole obronke Javora i Pešteri: Ovo mesto mami i ljude i ptice

One su tihe zaštitnice porodice i sela.

Poslednju deceniju nekoliko parova belih roda, na putu sa juga Afrike, ostaju na obroncima Javora i Pešteri, na preko 1000 metara nadmorske visine. Miljenice su meštana novovaroškog sela Ljepojevići i sjeničkog Papiće, koji su sigurni da im donose i berićet. U tom periodu kod dve porodice, u čijim dvorištima su gnezda ovih ptica selica, rodilo se petoro dece.

Kada se Amela, majka troje dece, udala u Papiće, sa dobrodošlicom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su je sačekala i rode, tihe zaštitnice porodice i sela.

- Hteli smo da natkrijemo hambar, ali ne moremo zbog njih, gnezde se jer dolaze svake godine tu, pa da se ne bi razgnjezdile. Sve dok bude dolazile, hambar će tako da stoji, njih da čeka - priča Amela Papić iz Sjenice.

Kod Ivankovića na Kalipolju, krov ambara se sa gnezdom sam urušio, ali je Mileta sa sinovima i unucima postavio paletu na krov garaže, iščekujući svakog marta svoje prijatelje sa juga Afrike.

- Ove godine ih je  došlo oko 18. Verujte, svake godine  dođu na Mladence  a idu za Gospođevdan. Kad polete, piliće osposobe. Evo, sad su izveli piliće, onda ode jedna te se nahrani pa hrani  piliće, onda  druga ode - priča Ivan Ivanković iz Ljepojevića kod Nove Varoši.

Zbog roda tu je i  Brano Rudić, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Novi Sad i član Ekološkog društva "Čuvari prirode" iz Požege. Njemu je najinteresantnije kako roda uči mlade da lete. Jedna stane i maše krilima a druga im govori, gura ih da idu i ka njoj. Tako mladi polako počinju da lete.

U Kalipolju, na visini od 1250 metara  je najviše gnezdo belih roda u Srbiji. Još tri gnezda belih roda su u Papićima,  oko 15 parova je na Pešteri. Meštani se brinu o njihovim gnezdima zimi, a rode o njima leti, hvatajući zmije, krpelje, miševe...

Zoran Ivanković iz Ljepojevića uočio je rode procenjuju koliko mladunaca mogu da ishrane, višak odbacuju. Desilo sa kad je pet  pilića da jedno  izbace iz gnezda, meštani su ga vraćali merdevinama u gnezdo, ali one su ga ponovo izbacivale.

Ako je sudeći po tome, biće ovo rodna godina na planini, u gnezdima je po četiri - pet mladunaca.

"OKREČIM SOBU I ČEKAM TURISTE" Šta su sve prednosti, a šta mane SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.