Zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od korone?

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 14:16

Zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od korone?

Obdukcija deset Afroamerikanaca preminulih od posledica kovida 19 pokazuje da su krvni sudovi u njihovim plućima bila začepljeni ugrušcima.

Ovo je saopštio tim naučnika iz Centra za nauke o zdravlju pri Univerzitetu u Luizijani, a ovo otkriće moglo bi da objasni zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od koronavirusa.

Svih deset pacijenata bolovalo je od drugih bolesti, za koje se pokazalo da pogoršavaju zdravstveno stanje osoba zaraženih koronavirusom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i gojaznost, ali bi i genetika takođe mogla da ima uticaja, saopštili su naučnici.

Ovo otkriće, koje je objavljeno u časopsu Lanset - respiratorna medicina (Lancet Respiratory Medicine), moglo bi da objasni zašto Afroamerikanci u mnogo većem broju umiru od posledica kovida 19 u SAD, istakli su naučnici.

Oni su uočili da su manji krvni sudovi i kapilari u plućima Afroamerikanaca umrlih od posledica koronavirusa bili zakrčeni krvnim ugrušcima nastalim usled krvarenja, što je u velikoj meri doprinelo srčanom zastoju i smrtnom ishodu kod ovih pacijenata, prenosi CNN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.