Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana: Nadležni dodatno otežavaju položaj starijim građanima

Zamenica zaštitnika građana Vladana Jović ocenila je danas da su stariji građani sve izloženiji različitim vrstama nasilja, uključujući i seksualno i dodala da im nadležni organi dodatno otežavaju položaj kroz sistem mera štednje.

"Kancelarija zaštitnika građana će formirati poseban Savet starijih osoba, kako bi problemi tih ljudi bili vidljiviji, a ostvarivanje njihovih prava unapređeno", najavila je Jović koja je zamenica zaštitnika građana za prava osoba s >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << invaliditetom i starijih, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim ljudima.

Ona je rekla da nadležni umesto da u teškim ekonomskim vremenima zaštite tu posebno ranjivu grupu i da im obezbede socijalnu sigurnost "kroz sistem mera štednje dodatno otežavaju njihov položaj", navodi se u saopštenju.

Jović je rekla da je pored fizičkog, kao najčešćeg oblika zlostavljanja, često prisutno i psihičko i finansijsko zlostavljanje starijih.

"U okviru ove ranjive grupe stanovnika naročito su ugrožene žene, koje su neretko, pored svih navedenih i žrtve seksualnog zlostavljanja", rekla je Jović.

Prema njenim rečima, u posebno nezavidnom položaju su stariji žitelji sela u nerazvijenim opštinama, koji zbog izostanka pomoći i podrške države, nemaju kome da se obrate za pomoć kako bi se zlostavljanje sprečilo, posledice otklonile a počinioci sankcionisali.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.