Zaštitnik građana: Imamo mnogo prečih problema od uvođenja novih zdravstevnih knjižica

Izvor: Press, 01.Avg.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana: Imamo mnogo prečih problema od uvođenja novih zdravstevnih knjižica

"Postoje prava građana iz zdravstvenog osiguranja koja su ili neostvarena ili nepotpuno ostvarena, a čije poštovanje je mnogo preče od zamene papirnih knjižica plastičnim karticama koje građani treba da plate po 500 dinara, u ukupnom iznosu od preko 20 miliona evra", navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

U saopštenju se izražava očekivanje da se Republički fond zdravstvenog osiguranja neće protiviti inicijativi da se zakon donet pre dve godine promeni i nametnuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << obaveza građanima ukine ili ublaži.

RFZO je, kako podseća Janković, tvrdio da je zamena zdravstvenih knjižica plastičnim karticama obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU, međutim, na sastanku zaštitnika građana sa predstavnicima Delegacije EU u Srbiji i u odgovoru Delegacije na novinarsko pitanje da li je to tačno, rečeno je: "Takva kartica nije zahtev EU, a ni sve zemlje članice nemaju elektronske kartice zdravstvenog osiguranja za svoje građane".

Zaštitnik građana je i ranije isticao da je najveći broj koristi koje može da donese plastična zdravstvena kartica u informatički uređenom sistemu koji je neophodan da bi se ona uopšte koristila, moguće ostvariti i sa papirnom knjižicom, ili čak samo sa svakom već postojećom ličnom legitimacijom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU ne traži nove zdravstvene

Izvor: OkRadio.rs, 01.Avg.2013

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je, nasuprot tvrdnjama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, delegacija EU potvrdila da zamena starih zdravstvenih knjižica novim, čip karticama nije obaveza Srbije prema EU. Ombudsman je tražio da se na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.