Zaštitite svoju decu od preteških školskih torbi: Na ovaj način možete spasiti zdravlje svog školarca!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2018, 06:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitite svoju decu od preteških školskih torbi: Na ovaj način možete spasiti zdravlje svog školarca!

Pretovareni rančevi izazivaju velike probleme sa kičmom

Teške đačke torbe koje nose deca svih uzrasta strahovito opterećuju kičmu mališana, a neretko se zbog toga dese i teški deformiteti kičmenog stuba i stopala.

Pročitajte i:

Školske torbe ne bi smele da imaju više od 10 do 15 odsto telesne težine deteta, što se u većini slučajeva ne poštuje jer mališani na svojim leđima vuku više od petine vlastite težine, što za posledicu ima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to da čak dve trećine školske dece ima neko odstupanje u držanju tela, upozoravaju stručnjaci.

Oni savetuju roditelje da pre nego što pošalju u školu stave pun ranac na kućnu vagu i izmere ga. Posebno treba obratiti pažnju na prvačiće, koji u proseku imaju oko 20 kilograma, i po ovoj računici ne bi smeli da na leđima nose ranac teži od tri kilograma.

Fizijatar dr Predrag Filipović kaže da i način nošenja torbe znatno utiče na držanje kičme i da pred početak školske godine roditelji treba da se informišu.

- Deca imaju skoliozu, kičmu iskrivljenu u stranu ili višestruku skoliozu sa više krivina. Kičma može da bude iskrivljena i unazad, to je kifoza ili unapred, odnosno pogurenost. Pokazalo se da je skolioza za tri do četiri puta zastupljenija kod devojčica, odnosno u istom procentu kifoza kod dečaka. Zato bi valjalo da roditelji obrate pažnju prilikom izbora školske torbe. Ona treba da bude od čvrstog materijala, bez oštrih ivica, sa čvrstim dnom koje se ne ugiba pod opterećenjem i sa obloženim leđnim delom. Torba treba da se nosi na oba ramena, da naramenice budu široke, čvrste, a mekane, te da su knjige i sve sveske složene pravilno: od većih i težih do manjih i lakših na kraju - savetuje dr Filipović.

Deformiteti i poremećaji kičme počinju u najmlađim danima, a kasnije u životu mpogu da dovedu do ozbiljnog oboljenja kičmenog stuba, išialgije, poremećaja vratne i lumbalne kičme, kao i degenerativnih bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.