Hrvatska traži Srbina zbog ratnog zločina: Sekao, palio...

Izvor: B92, 05.Nov.2018, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska traži Srbina zbog ratnog zločina: Sekao, palio...

Zagreb -- Protiv bivšeg pripadnika srpske paravojne jedinice "Leva supoderica", 50-godišnjeg državljanina Srbije, u Osijeku podneta krivična prijava zbog ratnog zločina.

Naime, kako je saopštila hrvatska policija, sumnja se da je taj državljanin Srbije u novembru 1991. u Vukovaru počinio ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog vojnika, saopštila je jutros hrvatska policija. Istovremeno, objavljeni su detalji mučenja hrvatskog vojnika.

Hrvatski mediji prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da osumnjičeni nije dostupan hrvatskih nadležnim telima, a tereti se da je uz pomoć drugih pripadnika paravojne jedinice "Leva supoderica" počinio ratni zločin na štetu tada 21-ogodišnjeg hrvatskog vojnika.

Prema navodima policije, osumnjičeni je s još dvojicom pripadnika dobrovoljačke jedinice 21. novembra 1991, iz prostorija "Veleprometa" izveo zarobljenog hrvatskog vojnika i odveo ga u kuću u naselju Sajmište gde je bio smešten deo pripadnika jedinice.

Kako se navodi u saopštenju, zarobljenika su tamo psihički i fizički zlostavljali tako što su ga udarali rukama i nogama, kao i puškom "pumparicom" po glavi i celom telu, a palili su mu i delove tela otvorenim plamenom upaljača i sveća. Takođe su ga udarali staklenom flašom po glavi, a potom su mu odlomljenim komadima stakla zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima.

Posle zlostavljanja, muškarac je odveden u logor u Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatvoren do razmene 1992. godine, navela je policija u saopštenju.

Policija je prijavu podela Županijskom državom tužilaštvu u Osijeku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Državljaninu Srbije krivična prijava zbog ratnog zločina u Vukovaru

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2018

Protiv bivšeg pripadnika srpske paravojne jedinice "Leva sudoperica", 50-godišnjeg državljanina Srbije, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je u novembru 1991. u Vukovaru počinio ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog vojnika, saopštila je jutros hrvatska policija...Osumnjičeni nije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.