Zapadu se smučila priča o Kosovu, žele brzo rešenje

Izvor: B92, 14.Mar.2018, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zapadu se smučila priča o Kosovu, žele brzo rešenje"

Beograd -- Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se saveznicima Prištine smučila priča o Kosovu i da žele što pre da dođu do rešenja.

Jeremić je Sputnjiku rekao da je članstvo Kosova u UN bitno ne toliko samoj Prištini, koliko njenim saveznicima u međunarodnim krugovima, koji bi da "završe priču koja im se smučila", saopštila je Narodna stranka.

"Oni su 2008. godine mislili da će to vrlo brzo biti gotovo, a nije gotovo, i sada moraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se viđajaju sa ljudima kao što su Ramuš Haradinaj, Vučić i Hašim Tači. To su ljudi sa kojima oni ne bi voleli da provode vreme osim ako ne moraju. Kada se to završi, reći će 'kuvajte se vi u vašim sokovima, ionako vas u narednim godinama nećemo primiti u bilo koji vid integracija, a služićete kao neka vrsta krajine, što ste i bili stotinama godina'", rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, naveo je da se tako razmišlja u međunarodnim krugovima i da im je za to predsednik Srbije Aleksandar Vučić "idealan sagovornik".

Kako kaže, Vučić "sprema pogubno rešenje za srpske interese" na Kosovu, jer će "pristati na potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, koji bi omogućio da Kosovo i Metohija dobije stolicu u UN".

"Kada bih im ja bio sagovornik, a verujem da će to postati realnost u ne tako dalekoj budućnosti, razgovarao bih na drugi način, svestan s jedne strane ne prevelike snage Srbije, ali s druge svestan i nekih komparativnih prednosti, uključujući i diplomatsko savezništvo sa državama koje nisu ’mačiji kašalj’, a podržavaju srpske stavove, kako bi se došlo do rešenja koje nije pogubno za srpske interese kao što je pogubno ovo koje nam sprema Vučić", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN, "za sada nepropusna brana" članstvu Kosova u UN i zato Zapad pritiska Beograd da potpiše sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, kako bi na osnovu tog potpisa Savetu mogao da predloži rezoluciju po kojoj bi Priština dobila stolicu u UN.

Jeremić je rekao da Zapad tvrdi da će evropska budućnost Srbije postati upitna ako ne potpiše taj sporazum, ali je ona objektivno vrlo upitna i ako ga potpiše, i ocenio da je reč o "apstraktnom konceptu" o kojem ne bi trebalo razgovarati na taj način.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.