Zapadna Morava im je odnela 17 konja i desetkovala stočni fond: Porodica Milosavljević sada je ispričala svoju priču!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020, 11:48

Zapadna Morava im je odnela 17 konja i desetkovala stočni fond: Porodica Milosavljević sada je ispričala svoju priču!

Tragična sudbina lučanskih stočara ipak je naišla na pozitivan odjek

Poplava u junu pričinila je veliku štetu na usevima, ali je u mnogim domaćinstvima desetkovan i stočni fond. Za porodicu Milosavljević koja je izgubila čak 17 konja, podrška koju su dobili ublažila je gubitak, ali i žaljenje za krdom koje su podizali nekoliko godina.

U stadu Milosavljevića nedavno je pristigla još jedna prinova – Šarenko. Poplavni talas Zapadne Morave odneo im je u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << junu ovce, koze, magarca, ali najteži gubitak za njih je sedamnaest konja. .

Što se tiče ovaca, Opština nam je pomogla. Izgubili smo 23, a Opština nam je pomogla sa dvadeset ovaca. Za sad od prijatelja, drugara, koji su rešili da nam pomognu dobili smo pet konja, dva ždrebeta, jednog konja i jednu ždrebicu, kaže Velimir Milosavljević, iz Dljina.

Do stada i grla svakodnevno improvizovanom skelom iskusni stočari uče najmlađe članove domaćinstva kako treba voditi brigu o životinjama.

U nabavci četiri konja učestvovali su lučanski privrednici, koje je nevolja sa poplavom zadesila nekoliko puta.

Zoran Panović, vlasnik firme "Panekspres" iz Lučana kaže da je država pomogla da se napravi bedem u Lučanima i tako ih zaštitila. Bedem ih je sačuvao u poplavama i prošle godine 3. juna i ove godine.

-Praktično smo ostali netaknuti i onda smo mi izrazili želju da tim ljudima pomognemo, ističe Panović.

Marija Tajsić, vlasnica "Maksima Lučani" naglašava da se Dragačevci odlikuju humanošću i svakom će izaći u susret i pomoći mu.

Milosavljevićima uskoro stižu i tri ždrebeta sa Stare planine, ali stižu obećanja da će dobiti pomoć u nabavci odraslih konja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.