Zamka sa kreditima u švajcarskim francima u Hrvatskoj

Izvor: Southeast European Times, 11.Avg.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamka sa kreditima u švajcarskim francima u Hrvatskoj

Hiljade Hrvata nije u stanju da otplaćuje kredite vezane za švajcarsku valutu.

11/08/2011

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba – 11.8.2011.

Hrvatski zajmoprimci bili su uznemireni u poslednjih mesec dana zbog svojih kredita u švajcarskim francima. Mnogi su izgubili domove i imovinu zbog fluktuacije deviznog kursa između dve valute.

Za sredstva pozajmljena pre pet godina u švajcarskim francima, uglavnom za automobile i nekretnine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << danas je mnogo veća rata.

Redovna otplata kredita u švajcarskim francima sa vremenom je postala noćna mora, s obzirom da je vrednost franka porasla u odnosu na kunu. Mesečne otplate kredita počele su brzo da rastu.

Otplata za kredit od 100.000 evra povećala se za 150 evra mesečno, kao rezultat kursne razlike između kune, evra i švajcarskog franka. Drugog avgusta švajcarski franak je dostigao rekordni nivo od 6,7 hrvatskih kuna.

Marija L, nastavnica iz Zagreba koja je pre nekoliko godina uzela kredit u švajcarskim francima da bi kupila stan u predgrađu Zagreba, izjavila je za SETimes da razmišlja da se pridruži grupi građana pod nazivom Franak, koja je formirana da bi se učinilo nešto u pogledu tog problema.

„Gledam kursnu listu svakog dana i strahujem od dana u mesecu kada treba da platim ratu svog kredita“, rekla je Marija.

Prema Narodnoj banci Hrvatske, 25 odsto kredita uzetih u Hrvatskoj vezano je za švajcarski franak.

Ekonomski analitičar Damir Novotni izjavio je za SETimes da je Narodna banka Hrvatske u početku upozoravala one koji su uzimali kredite, mada donekle blago.

„Oni su govorili o rizicima, ali komercijalne banke nisu dovoljno jasno upozorile zajmoprimce; one su ih mamile da uzmu kredit. Zato sada imamo situaciju u kojoj izvestan broj hrvatskih domaćinstava ne može da otplaćuje svoje kredite i to ima ozbiljne posledice. Nisam čuo nijedno prihvatljivo rešenje tog problema“, rekao je Novotni.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da će banke ili smanjiti kamatne stope na stambene kredite vezane za švajcarski franak i relevantni devizni kurs ili će biti oporezovane.

Vlada je odlučila da se aktivno posveti tom problemu zato što je problematični švajcarski franak postao vruće političko pitanje ove izborne godine.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomski analitičar Splitske banke, izjavio je za SETimes da očekuje da će vrednost švajcarskog franka prestati da raste i da će se uravnotežiti sa evrom, čime bi se smanjile mesečne rate hrvatskih zajmoprimaca. On je rekao da su ljudi koji su uzeli kredite u švajcarskim francima manje ili više bili svesni rizika.

Predstavnici Udruženja hrvatskih banaka tvrde da se olakšavanjem otplate kredita u švajcarskim francima oni koji redovno otplaćuju svoje dugove vezane za druge valute suočavaju sa diskriminacijom.

Prema pisanju hrvatskog dnevnika Večernji list, 4000 građana je bankrotiralo zbog nemogućnosti da otplaćuje svoje kredite. Više od 3000 njih uzelo je kredite vezane za švajcarski franak; ostali su uzeli kredite u evrima.

„Niko nije primoravao te ljude da uzmu kredite u švajcarskim francima. Oni su želeli da profitiraju na kratak rok plaćajući manje za svoje kredite nego drugi. Sada žele pomoć vlade. Zašto? Zašto bi drugi, koji su uzeli kredite u drugim valutama, bili diskriminisani oko tog pitanja?“ rekao je za SETimes Želimir A. iz Zagreba.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.