Zalihe nafte u SAD na 18-mesečnom minimulu, cene skočile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 19:01

Zalihe nafte u SAD na 18-mesečnom minimulu, cene skočile

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama pale su na najniži nivo od januara 2020. godine i za sedam procenata su ispod petogodišnjeg proseka, što je danas podstaklo rast cena ovog eneregenta, pri čemu je Brent prešao granicu od 75 dolara po barelu.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent za isporuku u septembru porasla je za 0,59 posto na 75,18 dolara po barelu, dok se američka WTI nafta trguje na nivou od 72,82 dolara za barel, odnosno za 0,44 dolara ili 0,59 procenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više u odnosu na sredu, prenosi portal oilprice.com.

Do rasta cena "crnog zlata" dolazi uprkos zabrinutosti tržišnih aktera da bi potražnja za gorivom mogla da uspori zbog straha od brzog širenja zaraznijeg delta soja kovida i razočaravajuće vesti da stepen efikasnosti Fajzerove vakcine protiv korone opada nakon šest meseci.

Pad američkih zaliha nafte ublažio je bojazan da bi povećanje proizvodnje moglo da nadmaši rast potražnje na tržištu. Zalihe sirove nafte u SAD su pale za 4,1 milion barela prošle nedelje, prema zvaničnim podacima vlade.

Od decembra prošle godine do jula 2021. te zalihe se kontunuirano smanjuju, pri čemu su ukupno opale između 55 miliona i 68 miliona barela, zavisno od toga da li se kao izvor koriste podaci Američkog institura za naftu (API), ili Uprave za energetske informacije (EIA).

Pored toga, američka proizvodnja nafte nije uspela da zabaleži znatniji porast u poslednjih sedam meseci. U decembru je ona u proseku iznosila približno 11 miliona barela dnevno, dok je u julu 2021. varirala u oba pravca unutar te cifre za 200.000 do 400.000 barela dnevno, navodi se u tekstu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.