Žalićemo za njima: Ovim ugroženim vrstama preti istrebljenje

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalićemo za njima: Ovim ugroženim vrstama preti istrebljenje

Po postojećoj evidenciji, oko 600 životinjskih vrsta verovatno je netačno svrstano u one kojima ne preti istrebljenje, rezultati su novog istraživanja. Prema podacima stručnjaka koji sastavljaju "Crveni popis ugroženih vrsta", odranije se ugroženima smatralo više od stotinu životinja.

Do tih ugroženih vrsta bilo je nemoguće dopreti, a sada će ih naučnici svrstati u kategoriju "pred istrebljenjem" ako se uskoro ne preduzmu potrebne mere.

Naučnici su osmislili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novu metodu evidencije ugroženih vrsta koja se temelji na sofisticiranim statističkim modelima čija je svrha da se proceni status vrsta za koje nema dovoljno podataka.

Među tajanstvenim vrstama za koje se smatralo da su izložene visokom riziku od izumiranja je i ptica "Levinija mirifika" (Lewinia mirifica) iz porodice barskih petlića, koja se retko pronalazi na Filipinima ili Vilijamsonov jelen koji potiče sa Tajlanda. Među njima su i stotine životinja koje su se ranije smatrale sigurnim, poput crvenogrudih papagaja ili etiopskog prugastog miša, a verovatno će takođe biti svrstane na popis ugroženih.

"Izneseni podaci upućuju na potrebu hitne nove procene trenutnog statusa životinjskih vrsta na Crvenom popisu", kaže doktor Luka Santini, ekolog sa holandskog Univerziteta “Radboud” koji je vodio istraživanje.

Među aktuelnim metodama, koje pri sastavljanju popisa koristi Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), jeste uključenje specijalizovanih naučnika koji na dobrovoljnoj bazi procenjuju status divljih životinjskih vrsta.

Nova strategija

Pri evidentiranju ugroženosti životinja koristi se pet kategorija koje se kreću od one "u najmanjoj opasnosti" do "kritično ugroženih". Često su podaci koje prikupe naučnici loši, jer su zastareli ili netačni, većinom zato što niko dosad nije precizno proučio određene životinjske vrste koje žive u veoma udaljenim i teško pristupačnim područjima. Zbog toga se neke vrste pogrešno klasifikuju ili se uopšte ne procenjuju, pa se o njihovom statusu vrlo malo ili gotovo ništa ne zna.

U saradnji sa vodećim svetskim naučnicima koji proučavaju ptice i sisare za IUCN, doktor Santini je osmislio novu strategiju koristeći dodatne podatke, kako bi postigao sveobuhvatnije rezultate. To uključuje informacije o prostorima na kojima životinje borave i njihovoj sposobnosti da se prilagode ugroženom staništu. Pritom je važno da se evidentiraju delovi životinjskog i biljnog sveta koji su još nepoznati.

Dr Santini se nada da će se nova strategija iskoristiti kao sistem ranog upozoravanja i ukazati na vrstu koja zahteva hitno reagovanje. Rezultati, koje će naučnici upotrebiti, da bi upotpunili tradicionalne metode IUCN-a, objavljeni su u časopisu "Konzervejšn bajolodži" (Conservation Biology).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.