Zakon o zanatima: da li će sačuvati stare zanate? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 12:16

Zakon o zanatima: da li će sačuvati stare zanate? (AUDIO)

Prema najavama, nacrt dugo najavljivanog Zakona o zanatima uskoro bi mogao da bude na javnoj raspravi. Zbog nepostojanja odgovarajuće zakonske regulative, zanatlije su, praktično, u statusu preduzetnika, bez sistemske pomoći i prave podrške.

Kako u takvim uslovima opstaju zanati i šta bi najavljivani Zakon trebao da promeni, pitali smo zanatlije u Kikindi. Za RNS, Tatjana Popović iz Kikinde.

"Regulisanje pitanja zanatstva nije isto što i preduzetništvo" kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mirna Ratkov vlasnica opančarske radnje u Kikindi.

"Treba razdvojiti ova dva pojma, jer radnju možete otvoriti samo kao prediuzetnik a status umetničkog i starog zanatstva dobijate certifikatom od Ministarstva.

Unikatna i serijska proizvodnja ne mogu se meriti, pema njenim rečima objašnjava Slađan Janjić, jedini kovač na severu Banata. "Niti se može toliko proizvesti niti naplatiti", kaže on.

Konkursi su jedini način da se dođe osim sopstvenih, do nekih dodatnih sredstava za ulaganje. Ipak, potrebno je sistemsko rešenje kako bi se pomoglo očuvanje starih zanata, kažu sagovornici.

Regulativom bi se stvorili preduslovi za očuvanje zanata a sistemskom podrškom bi se pomogla promocija i plasiranje unikatnih proizvoda a dovoljno je početi od lokalne zajednice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.