Zakletva pa prekid sednice; Svi došli sa lošim namerama

Izvor: B92, 04.Jun.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakletva pa prekid sednice; "Svi došli sa lošim namerama"

Beograd -- Kakvo prolazno vreme - položili zakletvu i otišli na spavanje.

Pre mirnog sna uzavrele strasti među parlamentarcima probuđene odlukom predsedavajućeg Dragoljuba Mićunovića da prekine sednicu.

Maja Gojković, koja je čekala reizbor, poručuje zloupotreba privremene funkcije, kršenje ustava, poslovnika i dogovora šefova poslaničkih klubova.

“To je nešto novo da je predsedavajući sam sebe proglasio za predsednika parlamenta, verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vratio u 2000. kada je u ovaj parlament ušao uz pomoć ljudi sa fantomkama i tako spalio ovaj sveti dom”, navela je Maja Gojković.

“Ne razumem dramu”, odgovara najstariji poslanik.

“Moglo je sve da se završi na vreme da su predstavnici vladajuće većine slušali moja upozorenja, umesto da troše sate na replike”, objašnjava Dragoljub Mićunović svoju odluku.

“Ja sam upozorio da nije dobro da predsednicu biramo u ponoć ili iza ponoći po mraku već da je dobro brati kako je red tokom dana. Ja hvalim svačiju borbenost ali nismo u ratnom stanju da je to pitanje života i smrti”, rekao je Mićunović.

Da li to pitanje života i smrti ili ne, u svakom slučaju, poslanike je podelilo na dva tabora - SNS i SPS s jedne, DS i koalicija Dveri-DSS s druge strane, ostali su se razbežali.

“Na građanima je da vide koliko neko opstruiše na najsramotniji način, nešto što se nikada nije desilo u svetu ni u srpskom parlamentarizmu, verujem da su svi u šoku , Mićun kojoi ima karijeru i godine nije smeo sebi da dozvoli ovo, svi u šoku od ovog bezobrazluka”, navela je Marija Obradović iz SNS.

Sa druge strane, koalicija odobrava.

“Potpuno je jasno da ova sednica više nije imala smisla i zato smatramo da je jako dobro što je predsedavajući iskoristio legitimno pravo da da pauzu”, rekla je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Reagovao je i mandatar za sastav nove vlade. Vučić poručuje da su se uvek mnoge stvari dešavale u skupštini, da ništa tu nije bilo skandalozno, osim onih koji su pričali da imaju genijalna rešenja, a juče su pričali o rešenjima za ćevape.

“Time su pomerili predsednika Srbije i njegovu dodelu mandata, a meni pomerili konsultacije za jedno popodne ili jedan dan, ali to nije problem i biće sve u redu”, rekao je Vučić.

Socijalisti će dakle još malo morati da sačekaju. Nisu učestvovali u skupštinskoj raspravi, ali da li podrškom naprednjacima hteli da pošalju neki signal.

“Mi nismo napravili nikakv dogovor o formiranju vlade ali ovo je na neki način nešto sto se od nas očekuje jer nekorektno mi bilo da polse 4 godine saradnje nađemo argument zasto da ne glasimo za maju”, rekao je socijalista Ivica Dačić.

Prvi radni dan novih poslanika možda najbolje staje u jednu rečenicu dugogodišnjeg skupštinskog izveštača.

“Imam utisak da su svi došli s lošim namerama pa drugačije nije moglo da bude”, Mirjana Čekerevac, novinarka “Politike”.

I posle svega nijedna partija ni ne razmišlja o tome da se u ponedeljak ne pojavi u skupštini. Merićemo prolazno vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.