Zahvalnice višestrukim davaocima krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 18:03

Zahvalnice višestrukim davaocima krvi

Danas je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, i prilika da se uputi zahvalnost svim humanim ljudima, koji su i tokom vanrednog stanja, našli načina i vremena da daju dragocenu tečnost. Zahvalnice su uručene i višestrukim davaocima iz Novog Sada, u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.

"Davanje krvi ne boli, pruži nekom šansu da voli" - slogan je kojim se pozivaju dobrovoljni davaoci krvi širom Srbije da učestvuju u akcijama Crvenog krsta.

Stevan Stribor, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 65-ogodišnji Novosađanin, apelu se odazvao 102 puta, i time se upisao na listu višestrukih davalaca.

"Starosna granica me sprečava, inače bih davao još ali kažu zakon je zakon, ne daju", kaže Stribor.

Njegova sugrađanka, Vjera Janko, zdravstvena radnica Dečije bolnice, dragocenu tečnost je do sada donirala 104 puta. Želja joj je, kaže, da utiče na podizanje svesti ljudi o značaju tog humanog čina.

Za nju je to: "Eto tako. Humano. Ljudski. Potrebno".

Najhumanijoj porodici na svetu, danas se prvi put pridružila i 20-ogodišnja volonterka Crvenog krsta Ana Pajkić.

"Više sam se plašila nego što je bolelo. Ustvari, uopšte ne boli, kada znamo koliko ćemo pomoći nekome", kaže ona.

Za 139 godina postojanja, organizacija Crvenog krsta Novog Sada, rukovodila se maksimom "Krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv". U toj humanoj misiji dragocena im je bila pomoć višestrukih davalaca.

"Kada bi te kapi spojili i pretvorili u ruke, te bi ruke bile dovoljno dugačke da zagrle čitav Novi Sad i celu Srbiju i da kažu: "Ne brini moj lepi, Novi Sade, moja Srbijo, sve će biti dobro, kaže pukovnik dr Bratoljub Brkljača, predsednik Crvenog krsta Novog Sada.

Iako tokom vanrednog stanja novosadski studenti nisu imali predavanja, humane aktivnosti u saradnji sa novosadskim Crvenim krstom odvijale su se neprestano.

"Postoji čitav spisak studenata koji je bio spreman da u svakom trenutku učestvuje u akciji dobrovoljnog davanja krvi", ističe prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu

U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, nadaju se da će ta lista, tokom leta, biti i veća.

"Čestitamo našim dobrovoljnim davaocima krvi Nacionalni dan davalaca krvi, a isto tako da iskoristimo priliku da ih pozovemo da u narednom periodu nam dolaze u što većem broju", ističe Zorica Bjelić iz Zavoda za transfuziju krvi.

Imajući u vidu činjenicu da će u većini zdravstvenih ustanova u našoj zemlji uskoro ponovo početi operativni programi, a zalihe krvi su smanjene, u Zavodu za transfuziju apeluju na sve humane davaoce, da doniraju krv i time produže nečiji život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.