Zagađen vazduh u nekoliko gradova zbog grejanja

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađen vazduh u nekoliko gradova zbog grejanja

Sa početkom grejne sezone povećan je procenat štetnih materija u vazduhu. Trenutno su vrednosti takozvanih suspendovanih čestica izuzetno visoke u Valjevu, Nišu i Užicu.
I danas Valjevci udišu vazduh najlošije, treće kategorije. To potvrđuju rezultati automatskog monitoringa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine. 

Ljubičasta i crvena polja ukazuju na nekoliko puta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veće koncentracije suspendovanih čestica - smese dima, čađi i metala. U valjevskom Zavodu za javno zdravlje trenutno mere samo vrednosti sumpor-dioksida, azot-dioksida i čađi.
„Računajući januar, februar, mart i početak aprila, kao i od 15. oktobra do danas, znači, bilo je povećanja koncentracije čađi na dozvoljene graniče vrednosti u toku 12 dana”, rekao je dr Đorđe Vuković iz valjevskog Zavoda za javno zdravlje.
U Valjevu je u novembru u 26 dana, po podacima Agencije, zabeleženo prekoračenje koncentracija suspendovanih čestica. I Užičani udišu vazduh treće kategorije.
Veliki broj individualnih kotlarnica i specifičan položaj u kotlini najveći su problem. To je slučaj i u Valjevu.
Zbog zagađenosti vazduha u Valjevu je inicirana javna rasprava, koja će biti organizovana do kraja meseca, po odluci gradske skupštine.
Već godinama se najavljuju projekti za smanjenje zagađenosti. Pomak u ovoj godini je gašenje velike kotlarnice u valjevskoj bolnici, koju sada greje gradska toplana.
„Počeli su radovi na izradi projekta za eventualni prelazak na korišćenje biomase odnosno drvne sečke. Nadam se da ćemo time uspeti da snizimo cenu energenta samim tim što imamo izbor više vrsta energenta i da ćemo to moći da prenesemo na krajnje korisnike u smislu sniženja cene i da ih na taj način animiramo da se priključe na daljinski system grejanja i da ugase svoje kotlarnice koje su u zimskom periodu praktično najveći zagađivač”, kaže Zoran Stepanović, direktor JKP Toplana, Valjevo.
U Valjevu, iz lokalne samouprave najavljuju dolazak direktora Agencije za zaštitu životne sredine do kraja sedmice, kao i donošenje mera za ublažavanje problema aerozagađenja, početkom naredne godine.
I Kosjerić se našao na listi opština sa najzagađenijim vazduhom tokom novembra.
Maksimalne dozvoljene koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu su do 50 mikrograma po metru kubnom, a u Agenciji kažu za Tanjug da je u Kosjeriću maksimalna dnevna koncentracija tih štetnih čestica tokom proteklog meseca bila čak 149 mikrograma po metru kubnom.
Prema podacima Agencije, prekoračenja dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica bilo je još i u Popovcu (16 dana), Smederevu (11 dana), Nišu (9 dana), Beogradu – Stari grad (6 dana), Novi Sad – Rumenačka (5 dana), Beograd – Novi Beograd (4 dana).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.