Zabrinjava što EP nije komentarisao namere Albanije i PR

Izvor: B92, 29.Nov.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zabrinjava što EP nije komentarisao namere Albanije i PR"

"Zabrinjava što evropski parlamentarci ni na koji način nisu komentarisali činjenicu da je Albanija pokazala nameru da menja granice u regionu."

To je izjavila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da bi i srpski poslanici trebalo da učine više da svojim kolegama u EP ukažu na tu činjenicu.

"Jako mi je žao što Rezolucija o napretku Srbije pala u trenutku da nisu obuhvaćene stvari koje bi trebalo da budu obuhvaćene rezolucijom EP, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a to je namera da se granice, ili kako god ih ko doživljavao, menjaju, i to od strane suverene države u regionu, a to je Albanija", rekla je Joksimovićeva u srpskom parlamentu, odgovarajući na poslanička pitanja.

Ona je navela da je Tirana sa Prištinom na albanskoj zastavi potpisala sporazume koji se tiču zajedničke dijaspore, zajedničkog fonda za spoljnopolitičke aktivnosti u cilju pristupanja EU 2025, te strategije albanskog nacionalnog jedinstva.

"To, naravno, ne treba da bude u Rezoluciji o Srbiji, ali kada već pričamo o tome kakvi se principi poštuju, onda biste i vi kao poslanici mogli da skrenete pažnju kolegama u EP da reaguju na takve stvari", rekla je Joksimovićeva.

Ministarka je to rekla odgovarajući na pitanje poslanika Vladimira Đurića, inače slobodnog poslanika, koji je zatražio komentar na danas usvojenu Rezoluciju o napretku Srbije u kojoj se, između ostalog, navodi da "etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu".

Joksimovićeva je navela da u tekstu jeste naglašeno da rešenje ne bi trebalo da stvori etnički čiste države u regionu, ali da se takođe navodi da može biti prihvatljiv svaki dogovor koji bi postigle dve strane u dobroj veri i imajući u vidu regionalnu stabilnost.

Ona je navela da bi, s druge strane, namera Tirane trebalo sve nas mnogo više da interesuje, jer je pitanje do kakvih rešenja se u ovakvim okolnostima može doći, bilo da se tiču promena granica, demarkacija. . .

Ona je rekla da veruje da je bilo dovoljno vremena za to pre nego što rezolucija bude usvojena, jer su neki amandmani koji nisu povoljni po Srbiju stigli do evropskih parlamentaraca.

"Mene živo interesuje da li su ti amandmani koji tretiraju loše Srbiju stigli do pojedinih poslanika iz našeg parlamenta na vreme, a nisu ove informacije koje su značajne ne samo za nas, nego i za region", rekla je Joksimovićeva.

Joksimovićeva je istakla i da u tekstu rezolucije ne postoji nijedan paragraf koji ima negativnu konotaciju po pitanju uloge Srbije u procesu pomirenja i dijaloga.

Dodala je i da Rezolucija EP ima široki kontekst, da u njenom pisanju učestvuju sve poslaničke grupe EP, sa najrazličitijim mišljenjima, od ekstremne levice do ekstremne desnice, dakle, stranke sa potpuno različitim percepcijama i predlozima, te stranke za koje će se tek videti da li će posle izbora za EP sledeće godine biti u parlamentu.

"Trenutak nije baš najpogodniji da postavite to pitanje, mogli ste drugih i kredibilnijih pitanja da postavite u pogledu ove rezolucije", rekla je Joksimovićeva poslaniku Đuriću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.