Zaboravite na gužve u prestonici: Pronađeno rešenje za smanjenje saobraćajnih kolona!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2019, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravite na gužve u prestonici: Pronađeno rešenje za smanjenje saobraćajnih kolona!

Novi sistem će biti realizovan do kraja 2020. godine

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u gradu.

- Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži, što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro - izjavio je Vesić.

Vesić je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale.

- Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika - objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.

Vesić je rekao i da će Grad Beograd kroz tender za javno – privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će grad Beograd biti suvlasnik.

Dodao je da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine.

Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.