Saobraćaj usporen zbog snega, prestanak padavina u nedelju

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćaj usporen zbog snega, prestanak padavina u nedelju

Sneg u Srbiji bez prestanka veje više od 30 sati. U većem delu zemlje u toku noći očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 20 do 50 centimetara, dok će u Banatu biti i veći. Saobraćaj je zbog toga usporen. Zabranjen saobraćaj na području Požege i Kosjerića kamionima sa prikolicama na putevima drugog i trećeg prioriteta. Železnički i aviosaobraćaj funkcionišu bez prekida. U nedelju se očekuje prestanak padavina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Svi državni putevi su prohodni, a ekipe putara rade u tri smene kako bi se saobraćaj u Srbiji odvijao nesmetano, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sneg neprekidno pada više od 30 sati, ali su prema informacijama Javnog preduzeća "Putevi Srbije" sa terena, svi državni putevi raščišćeni i prohodni, posebno putevi prvog i drugog reda prioriteta.  
Izvršni direktor sektora održavanja državnih puteva prvog i drugog reda u JP "Putevi Srbije" Zoran Stojisavljević, kaže da se mreža državnih puteva održava u skladu s planom zimske službe, kao i da od 1. novembra putarska preduzeća rade u tri smene na putevima prvog prioriteta.
On ističe da su sve pripreme za zimsku službu urađene na vreme, da je mehanizacija spremna za reagovanje, kao i da je nabavljeno 72.000 tona soli i 100.000 tona rizle i šljake.
Usporeno na auto-putu Beograd–Niš 
Na auto-putu Beograd-Niš, u oba smera, otežan je saobraćaj zbog snega na kolovozu, a najveća gužva je na delu od skretanja za Mladenovac ka Beogradu.
Na auto-putu su angažovane mašine za čišćenje snega, ali se sneg ipak zadržava na putu.
Naročito je velika gužva na delu od Malog Požarevca ka Beogradu, gde se vozila kreću brzinom od oko 80 kilometara na sat.

Saobraćaj u srednjem Banatu je usporen, na putu je nekoliko centimetara utabanog snega. Tokom dana bilo je nekoliko nezgoda na putevima oko Zrenjanina, uglavnom su se u snegu zaglavljivali kamioni i autobusi.
U Mačvanskom i Sremskom okrugu sneg pada tokom čitavog dana. Putevi su prohodni, ali vlažni, na pojedinim deonicama sa tankim slojem raskvašenog snega. Na putu Ruma-Šabac saobraćaj je usporen. 
Prestanak padavina u nedelju
U nedelju ujutro i pre podne očekuje se slabljenje i prestanak snega. 
Kako se navodi u upozorenju objavljenom na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, na severu, zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se stvaranje snežnog pokrivača ukupne visine od 20 do 50 centimetara. 
U Timočkoj Krajini sneg će preći u kišu i očekuje se poledica, a u nedelju posle podne prestanak padavina.

Na jugu i jugoistoku Srbije do kraja dana kiša je prešla u sneg, a u toku noći, u nedelju ujutro i pre podne stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 centimetara. 
U Beogradu se očekuje stvaranje snežnog pokrivača ukupne visine od 25 centimenatara u nižim delovima, a do 40 centimetara u višim delovima grada. 
U nedelju ujutro i pre podne u prestonici se očekuje slabljenje i prestanak padavina.
Saobraćaj je zbog snega na putevima usporen, ali prohodan u svim krajevima naše zemlje. Na kolovozima ima poledice, ponegde je maglovito, pa je neophodan dodatan oprez za volanom.

Na prilazima planinama neophodna je zimska oprema. Auto-moto savez Srbije upozorava vozače i podseća ih da mokri ili snegom i ledom prekriveni kolovozi u velikoj meri povećavaju zaustavni put vozila, smanjuju njegovu stabilnost i zahtevaju pažljivo upravljanje.
Sve ulice prvog prioriteta na teritoriji grada Beograda, a to je 1.800 kilometara ulica kojima ide javni prevoz, potpuno su čiste i njima nesmetano ide prevoz, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da je sada prioritet da se očiste trotoari.

Sneg u Novom Sadu pada već 30 sati i u gradu visina iznosi oko 50 centimetara, ali se život odvija normalno jer ga dežurne službe svih komunalnih preduzeća čiste sa kolovoza, trotoara i pešačkih staza. 
Avioni, vozovi, brodovi saobraćaju normalno 
Železnički saobraćaj na teritoriji čitave Srbije funkcioniše bez prekida, u uslovima velikih snežnih padavina.
Aviosaobraćaj na beogradskom aerodromu odvija se po planiranom redu vožnje.
Plovidba Dunavom, Savom i Tisom odvija se bez problema i pored snega i nema nikakvih najava obustava plovidbe, izjavio je pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za rečni saobraćaj Veljko Kovačević. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.