Za ubijanje bubamare 15.000, mrkog medveda milion dinara

Izvor: Politika, 20.Avg.2011, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ubijanje bubamare 15.000, mrkog medveda milion dinara

BEOGRAD – Ubijanje mrkog medveda u vrletima Srbije skupo će koštati počinioca tog dela za koje je propisana kazna od milion dinara, predviđeno je Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste

Mrki medvedi nisu jedina zaštićena životinjska vrsta.

Stroge kazne sleduju i „ubicama” bubamara ili leptira kupusara, koji za ova dela moraju da izdvoje 15.000, odnosno 10.000 dinara.

Pravilnik o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i zaštićene vrste, koji je donet na osnovu Zakona o zaštiti prirode iz 2009. godine, pored pomenutih, propisuje kazne i za ubijanje ili uništavanje niza drugih životinjskih vrsta.

Tako kazna za ubijanje planinskog vrapca isnosi 20.000, a sove deset puta više – 200.000 dinara, .

Predviđena je i kazna za ubijanje dabra u iznosi od 120.000 dinara, vidre od 250.000, vuka ili risa od 300.000 dinara, kao i različitih vrsta sokola i to od 80.000 do 400.000 dinara.

Do sada, međutim, na osnovu Pravilnika nije podneta ni jedna prijava, rekla je Tanjugu republički inspektor za zaštitu životne sredine Tatjana Babić, ali je precizirala da je republička inspekcija ranije reagovala na osnovu Zakona o zaštiti prirode iz 2009. godine.

Sada, kada postoji pravilnik, istakao je direktor Specijalnog rezrevata prirode „Zasavica” Slobodan Simić, kažnjavanje odgovornih biće daleko lakše.

„Do sada smo imali velike probleme u utuživanju i dokazivanju visine štete, a ovaj pravilnik bi trebalo da reši te probleme. On je, ustvari, pomoć sudu i sudijama koje nisu uvek upoznate sa materijom da lakše odrede odgovarajuću kaznu”, rekao je Simić Tanjugu.

On je dodao da nedostaju i posebni posteri na kojima bi bile istaknute sve zaštićene vrste, kao i kazne za njihovo uništavanje ili ubijanje.

„Taj poster bi trebalo da se istakne u svim mesnim zajednicama, a posebno u svim lovačkim društvima. Predlog smo izneli Ministarstvu zivotne sredine, rudarstva i prostornog planiranja”, istakao je Simić, dodajući da će na taj način ljudi znati koje se vrste ne smeju loviti ili ubijati, kao i koje su zaštićene, a koje strogo zaštićene vrste.

Onaj ko nema dozvolu za sakupljanje puževa, treba da zna da je kazna za uništavanje ove vrste propisana na 2.100 dinara, dok, slično tome, kazna za uništavanje rečnih školjki iznosi 2.200 dinara.

Tanjug

objavljeno: 20/08/2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kazna za ubijanje bubamare 15.000 dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2011

U svetu medveda i leptirova život jednog medveda vredi kao 100 leptira kupusara. Bar je tako propisano pravilnikom koji propisuje kazne za ubijanje zaštićenih vrsta u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

KO UBIJE BUBAMARU 15.000, A MRKOG MEDVEDA MILION DINARA KAZNE

Izvor: Kurir, 20.Avg.2011

BEOGRAD - Ubijanje mrkog medveda u vrletima Srbije skupo će koštati počinioca tog dela za koje je propisana kazna od milion dinara, predviđeno je Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste...Mrki medvedi nisu jedina zaštićena životinjska vrsta. Stroge kazne sleduju...

Nastavak na Kurir...

Za ubistvo bubamare 15.000 dinara

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2011

Ubijanje mrkog medveda u vrletima Srbije skupo će koštati počinioca tog dela za koje je propisana kazna od milion dinara, predviđeno je Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste...Mrki medvedi nisu jedina zaštićena životinjska vrsta. Stroge kazne sleduju i "ubicama"...

Nastavak na Vesti-online.com...

Za ubistvo bubamare 15.000 dinara

Izvor: TvojPortal.com, 21.Avg.2011, 11:32

/vesti online/ Ubijanje mrkog medveda u vrletima Srbije skupo će koštati počinioca tog dela za koje je propisana kazna od milion dinara, predviđeno je Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste.. . Ubistvo medveda prekršioce košta milion dinara. . Mrki medvedi...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.