Za sveže i buduće mame kvalitetniji obrok od 1. septembra

Izvor: Studio B, 25.Avg.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sveže i buduće mame kvalitetniji obrok od 1. septembra

Od 1. septembra trudnice i porodilje u porodilištima imaće bolju ishranu u skladu sa novim jelovnikom koji je izradila radna grupa Ministarstva zdravlja.

Porodilje i trudnice u Srbiji na društvenim mrežama objavile su slike kakva se hrana servira u porodilištima, a portal bebac.com u otvorenom pismu Vladi Srbije zatražio je da u porodilištima obezbede kvalitetniji obroci.

Reagovalo je Ministarstvo zdravlja formiranjem posebne radne grupe za izradu novog jelovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za porodilje i trudnice koji bi podrazumevao da hrana bude raznovrsna, ukusna i da zadovoljava sve nutritivne vrednosti.

Smernice za unapredenje ishrane u porodilištima u Srbiji objavljene su na sajtu Ministarstva zdravlja, a kao primer jelovnika za jedan dan navedeno je da se za doručak služi biljni čaj, integralni hleb, kuvano jaje, mladi beli sir i sveža salata, a za užinu sveža jabuka i integralno pecivo.

Za ručak bi se služila pileća supa, pire krompir, dinstana šargarepa, piletina, mešana salata i hleb, za drugu užinu puding, dok bi za večeru služili jogurt, rezanci sa mladim sirom i jaje.

Dijetetičar- nutricionista u GAK "Narodni front" i član radne grupe za izradu jelovnika Marina Šišović Mitrović kaže da ta zdravstvena ustanova do sada nije imala pritužbi na loš kvalitet hrane i da je samo način serviranja nešto što predstavlja problem.

"Kada je radna grupa krenula sa akcijom da se jelovnik promeni mi smo od tog dana promenili način serviranja hrane, što je jako bitno jer mislim da treba hrana i estetski lepo da izgleda kada dođe do konzumenta", rekla je Šišović Mitrović .

Ona objašnjava da će zdravstvene ustanove biti u obavezi da ispoštuju ono što je radna grupa predvidela i da je cilj da se poboljša kvalitet ishrane trudnica i porodilja i da se uvede u jelovnik raznovrsnija hrana.

"To znači da bi trudnice i porodilje trebale češće da konzumiraju hranu, da ona bude dovoljna kalorijski i da pri tom budu zadovoljene osnovne potrebe za belančevinama, mastima, ugljenim hidratima- glavnim gradivnim materijama koje čine pravilnu i uravnoteženu ishranu", pojašnjava Šišović Mitrović.

Trudnice i porodilje trebao bi ubuduće da imaju tri glavna obroka u porodilištu doručak, ručak, večeru i dve voćne ili mlečne užine.

Za sprovođenje smernica koje je dalo Ministarstvo zdravlja i primeni novog jelovnika biće odgovorni direktori zdravstvenih ustanova, a smernice koje je izradilo Ministarstvo za njih će biti obavezujuće.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nov jelovnik u porodilištima od 1. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2014

Od 1. septembra trudnice i porodilje u porodilištima imaće bolju ishranu u skladu sa novim jelovnikom koji je izradila radna grupa Ministarstva zdravlja...Porodilje i trudnice u Srbiji na društvenim mrežama objavile su slike kakva se hrana servira u porodilištima, a portal bebac.com u otvorenom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.