Za savetnike biraju partijske drugove i prijatelje

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za savetnike biraju partijske drugove i prijatelje

Bezmalo svi specijalni savetnici ministara i potpredsednika Vlade birani su iz stranačkih redova, na osnovu bliskosti partiji ili, pak, prijateljskih veza. Ti ljudi, kojih trenutno ima najmanje 40, primaju mesečne plate od 90.000 dinara, a s ministrima komuniciraju telefonom ili imejlom.

Da ne bude zabune, nisu ovo jedini savetnici koji su angažovani u ministarstvima. Njih su puna ministarstva. Procenjuje se da čak polovina zaposlenih u ministarstvima čine baš savetnici koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su stručnjaci za pojedine oblasti.

Ovde je reč o specijalnim savetnicima, koji nisu stalno zaposleni u ministarstvima, već su pod ugovorom, nemaju obavezu da dolaze svaki dan na posao i mogu da primaju platu i na nekom drugom mestu.

Većina ministara već je udomila svoje stranačke kolege. Tako je, recimo, Dra­gan Šutanovac već formirao svoj tim od tri savetnika (Nevenka Nikolić, Ljubomir Anđelković, Zoran Vesić). Svi su, naravno, članovi Demo­kratske stranke. Slično je uradio i njegov stranački kolega Božidar Đelić, koji je uposlio istaknute članove DS Dragana Domazeta i Anu Pešikan.

Po istom šablonu savetnike su birali i njihovi koalicioni partneri. Tako se Žarko Obradović, ministar prosvete, okružio stranačkim saborcima Slavkom Gordićem i Dragutinom Brčinom. Izbor Brčina za ličnog savetnika izazvao je oštre kritike novinskih udruženja koji ga pamte iz perioda Miloševićeve vladavine, i to po upadu u „Borbu" i izbacivanju iz redakcije urednika i novinara koji su se suprotstavili ratnoj politici. Jedini specijalni savetnik ministra Slobodana Milosavljevića je Stipe Lovreta, profesor Ekonomskog fakulteta. Njih ne spaja partijska, već neka druga pripadnost.

Što se prijateljskih veza tiče, dobra primer je specijalni savetnik Olivera Dulića, ministra za ekologiju i prostorno planiranje, Momčilo Arbutina koji je i sam izjavo da s ministrom često „igra basket".

Svoj izbor savetnika iz stranačkih redova mnogi ministri pravdaju time što, kako kažu, moraju biti okruženi ljudima od poverenja. Što se stručnosti tiče, tu je kod većine politika na prvom mestu.

O zaradama savetnika odlučuju sami ministri. Ona, po Uredbi, zavisi od „slo­ženosti, značaja i obima posla", ali ne može da premaši cifru od 90.000 dinara. Kako je većina ministara svojim savetnicima odredila maksimalan iznos plata, nameće se zaklju­čak da svaki od specijalnih savetnika obavlja složen, značajan i veoma obiman posao. Istina, u Ministarstvu telekomunikacije i infor­matičkog društva zabeležena je najniža naknada – 70.000.

Kako savetnici nisu u stalnom radnom odnosu u ministarstvu, nisu u obavezi da prijavljuju imovinu, a većina je zaposlena na drugom radnom mestu ili su, pak, vlasnici i suvlasnici pojedinih firmi. Tako je, recimo, Slobodan Marković, specijalni savetnik Jasne Matić iz G17, ministarke za telekomunikacije i informatičko društvo, suvlasnik preduzeća „CRI d.o.o." koje se bavi registracijom internet domena. Slično tome, i Nebojša Bradić, ministar kulture, za jednog od specijalnih savetnika izabrao je Zorana Hamovića, direktora izdavačke kuće „Clio".

Ima i onih ministara koji su se odrekli usluga specijalnih savetnika. Tako partijskim kolegama nisu okruženi Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, Bogoljub Šijaković, ministar vera, kao i Srđan Srećković, ministar za dijasporu.

– Ministar nema savetnike, niti planira da ih upošljava – kategorični su u Mrkonjićevom kabinetu.

Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva vera.

– Profesor dr Bogoljub Šijaković nema nijednog specijalnog savetnika, iako je Uredbom Vlade predviđeno da može da ima jednog. Ministar vera nema ni šefa protokola, ni šefa kabineta – poručuju iz Ministarstva vera.

Jedina osoba koja se odrekla plate specijalnog savetnika je Vlade Divac, iz tima ministra policije i potpredsednika Vlade Ivice Dačića. Oni ministri koji nisu ispunili dozvoljene kvote najavljuju da će to najverovatnije učiniti.

Šta propisuje Uredba Vlde Srbije

Uredbom Vlade od 11. jula predviđeno je da ministri mogu imati jednog, dva ili tri savetnika. Specijalni savetnici uglavnom nisu u stalnom radnom odnosu, već su angažovani po ugovoru na određeno vreme ili ugovorima o delu.

Ko savetuje ministre?

- Mirko Cvetković (premijer) – Jurij Bajec, Aleksandar Radovanović, Tatjana Isaković (bivša Đelićeva savetnica)

- Jovan Krkobabić (potpredsednik vlade) – Marija Todorović (SPS), Rade Dubajić (SPS), Miloš Čolić

- Božidar Đelić (nauka) – Dragan Domazet (DS) i Ana Pešikan (DS)

- Nebojša Bradić (kultura) – Goran Marković, Zoran Hamović

- Dragan Šutanovac (odbrana) – Nevenka Nikolić (DS), Ljubomir Anđelković (DS), Zoran Vesić (DS)

- Saša Dragin (poljoprivreda) – Zaharije Trnavčević (DS), Daniel Kovačić (DS)

- Milan Marković (lokalna samouprava) – Aleksandar Radosavljević (DS), Danica Milovanović, Saša Pivalica

- Oliver Dulić (životna sredina i prostorno planiranje) - Momčilo Arbutina

- Snežana Malović (pravda) – Dragana Lukić

- Tomica Milosavljević (zdravlje) – Maja Stanković-Ivetić i Miodrag Tirkajla (G17)

- Slobodan Milosavljević (trgovina) – Stipe Lovreta

- Rasim Ljajić (rad i socijalna politika) – Ljubomir Pejaković i Ljiljana Milosavljević

- Svetozar Čiplić (ljudska i manjinska prava) – Milutin Đuričić

- Jasna Matić (telekomunikacije) – Slobodan Marković

- Mlađan Dinkić (ekonomija i regionalni razvoj) – Nikola Papak (G17), Luka Andrić, Marko Paunović

- Žarko Obradović (prosveta) – Dragutin Brčin (SPS), Slavko Gordić (SPS)

- Petar Škundrić (rudarstvo i energetika) – Aleksandar Gajić, Branimir Tolić

- Snežana Samardžić-Marković (omladina i sport) – Zora Krnjajić

- Diana Dragutinović (finansije) – jedan savetnik, nisu dostavili ime

- Verica Kalanović (NIP) – Nenad Ivanišević (DS)

- Ivica Dačić (policija) – Vlade Divac, Toma Fila, Milorad Premović

- Vuk Jeremić (spoljni poslovi) – nema savetnike

- Milutin Mrkonjić (infrastruktura) – nema savetnike

- Goran Bogdanović (KiM) – nisu dostavili podatake

- Bogoljub Šijaković (vere) – nema savetnike

- Srđan Srećković (dijaspora) – nema savetnike

- Sulejman Ugljanin (bez portfelja) – nema pravo na savetnika

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prijatelji kao savetnici

Izvor: B92, 09.Nov.2008

Beograd -- Specijalni savetnici ministara i potpredsednika Vlade birani su iz stranačkih redova, na osnovu bliskosti partiji ili prijateljskih veza, piše Blic... Ti ljudi, kojih trenutno ima najmanje 40, primaju mesečne plate od 90.000 dinara, a s ministrima komuniciraju telefonom ili imejlom, navodi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.