Za ribu na trpezi za Badnje veče - od 120 do 1.000 dinara

Izvor: Blic, 04.Jan.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ribu na trpezi za Badnje veče - od 120 do 1.000 dinara

Za Badnje veče, kojim se završava veliki Božićni post, tradicionalno se sprema posna večera, a glavno jelo su riblji specijaliteti, pa se, tako, na beogradskim pijacama nude razne vrste ribe po ceni od 120 do 1.000 dinara po kilogramu.

Prodavci na pijaci "Zeleni venac" kažu da se najviše prodaje pastrmka, koja košta 350 dinara, fileti oslića po ceni od oko 400 dinara, fileti soma za 339, kao i šaran, koji košta oko 260 dinara. Za one sa malo "dubljim" džepom u ponudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su kilogram lososa za 420 dinara, plodova mora za 880 ili dimljenog šarana i oslića za 1.000 dinara.

Na "Zelenjaku" se može kupiti i meso za riblju čorbu po ceni od 220 dinara, papalina za 120 ili sardele i haringa za 160 dinara po kilogramu.

Hipermarketi takođe imaju bogatu ponudu ribe, pa u "Metrou" skuša košta 545 dinara, brancin 599 dianara, šaran 179 dinara, fileti lososa od 200 grama staju 419 dinara, a u mesarama "Matijević" može se kupiti 250 grama ribljih štapića i pljeskavica po ceni od 65 dinara.

Bogata trpeza na Badnje veče podrazumeva, pored ribe, i prebranac, salatu od krompira, suve paprike punjene pirinčom i orasima, posne pite, kao i suvo voće.

Kilogram pasulja "tetovca", "gradištanca" ili "trešnjara" na pijacama košta 200 dinara, "kočanski" i integralni pirinač mogu se naći za 160 dinara, dok veza suve paprika košta od 80 do 100 dinara.

Nekoliko dana pred Badnje veče pijačni prodavci nude veliki izbor koštunjavog i sušenog voća, pa se kilogram suvih šljiva sa košticom ili suvih smokava može naći za 250 dinara, suvo grodždje je od 300 do 400, kajsije i brusnice su 700 dinra, a najsklupje su sušene višnje, koje koštaju 1.000 dinara.

Orasi u ljusci su 300 dinara, oljušteni oko 700, a mleveni 850 dinara, kikiriki je 300, lešnik 800, a pistaći 1.200 dinara.

Običaji nalažu da se na Badnje veče oko stola okupi cela porodica, kao i da se tog dana ne boravi van kuće, jer se veruje da će članovi porodice biti razdvojeni tokom godine.

Badnje veče spaja Badnji dan i najveći pravoslavni hrišćanski praznik Božić, a u narodu vlada verovanje da je večera simbolično podsećanje na 12 apostola koji su sa Isusom Hristom bili na tajnoj večeri, pa se zato na trpezu mora izneti 12 različitih vrsta hrane i jedno glavno jelo.

Simboli Badnje večeri su, pored raznovrsne trpeze, slama i badnjak, koji se te večeri unose u kuću, a božićno drvo se na pijacama može kupiti za 50 ili 100 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.