Za ovo pravilo NISTE ZNALI, a ukoliko vas komšija prijavi PLATIĆETE PAPRENU KAZNU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2019, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ovo pravilo NISTE ZNALI, a ukoliko vas komšija prijavi PLATIĆETE PAPRENU KAZNU!

Kažnjavaće se i puštanje veš-mašine i usisavanje noću i u vreme kućnog reda, pušenje u liftu i hodnicima.

Svako ko trese mrve kroz prozor, pali mašinu za veš ili usisava stan za vreme kućnog reda, od 1. jula platiće kaznu od 5.000 dinara, predviđa novi nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama! Kažnjavaće se i vlasnici pasa koji glasno laju u stanu, kao i oni koji puše u liftu i hodnicima ili suše veš na mestu koje za to nije predviđeno.

Ova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odluka stupiće na snagu u Beogradu, a drugi veliki gradovi u Srbiji, koji već imaju ovakve propise, počeće da ih primenjuju znatno drastičnije i revnosnije.

Prema rečima Predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milana Marinovića, prema novim propisima, svaka buka jača od 30 decibela u vreme kućnog reda ubuduće će biti sankcionisana.

- Usisivač i veš-mašina proizvode 70 decibela, nešto glasniji razgovor 50, a plač bebe ili lavež pasa oko 120. Ako vas komšija zbog toga prijavi komunalcima, a oni dođu i u njegovom stanu izmere buku jaču od 30 decibela, i sve se još dešava u vreme kućnog reda, platićete kaznu od 5.000 dinara. Isto će vam se desiti ako vas kamere snime ili vas neko slika kako istresate mrve sa terase ili kroz prozor. Dakle, ne moraju da vas uhvate na delu, bitno je da postoji materijalni dokaz da ste napravili prekršaj. E, sad, ako vaša mašina za veš završi svoj program dok ne dođu komunalci, verovatno ćete se izvući - kaže Marinović i dodaje da će svaki prekršaj nositi sa sobom olakšavajuće i otežavajuće okolnosti:

- Ukoliko je kazna fiksna, komunalni policajac na licu mesta može da izda prekršajni nalog i ako platite u roku od osam dana, kazna će biti upola manja. U drugim slučajevima mora da se pokrene prekršajni postupak i tada sudija odlučuje o visini kazne koja će zavisiti od težine dela, da li ste priznali ili ne, da li vam je prvi prekršaj, da li ste i pre kažnjavani, da li ste zaposleni i slično - rekao je Martnović.

Na pitanje da li će komšija moći da zloupotrebi nova pravila i, recimo, prijavi dečiji plač koji je u proseku jak 120 decibela, Marinović odgovara:

- Naravno da nećemo terati "mak na konac". Sudije će uzimati u obzir sve olakšavajuće okolnosti, jer niko ne može da programira svoju decu da ne plaču od 16 do 18 časova i od 23 do pet ujutru, kada traje kućni red po novim pravilima. Poenta ovog propisa je da se u zgradama poštuju tuđi mir i privatnost, da se iskoreni bahatost, a ne da se stanari kažnjavaju po svaku cenu - objasnio je Marinović.

U gradovima u kojima ove odredbe već postoje kažu da se one uglavnom primenjuju u ekstremnim situacijama, ali da će od jula kriterijumi biti stroži.

- Najviše primedbi i prijava je zbog žurki i preglasne muzike u stanovima, a upravo zbog načina podnošenja ovakvih prijava, odluka o kućnom redu u gradu je promenjena i pooštrena krajem prošle godine - kažu u Gradskoj upravi Novi Sad, gde kazne za ove prekršaje idu i do 10.000 dinara.

Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama u Nišu doneta je još decembra 2017. godine.

- Najviše se krše odredbe koje se odnose na buku i držanje životinja. Takođe, evidentno je da se ne poštuje zabrana sušenja veša i odlaganja stvari na terasama. Često reagujemo i kad neko trese tepih ili mrve kroz prozor - kaže Vladica Maksimović, profesionalni upravnik zgrade u Nišu.

Kućni red je u Čačku regulisan Odredbom iz 2015. godine, a čini se da su kazne u ovom gradu najrigoroznije. Tako, ukoliko ostavite bicikl u hodniku zgrade, to može da vas košta između 5.000 i 25.000 dinara, s tim što nije precizirano od čega zavisi visina kazne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.