Za ovih 10 proizvoda ste ubeđeni da su zdravi, a zapravo NISU

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ovih 10 proizvoda ste ubeđeni da su zdravi, a zapravo NISU

Neki proizvodi trebalo bi da poboljšaju vaše zdravlje, ali mogu imati potpuno suprotan učinak ako ih koristite neispravno.

Svakog dana upravo proizvodi sa ove liste mogu da podstaknu pojavu alergija, stvore kožne infekcije ili uzrokuju brojne druge probleme, piše "Tajm".

1. Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje ugodnije uz sunđer, zbog čega imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šta se sve krije u njemu.

- Sunđeri su savršeno mesto za rast bakterija, gljivica i buđi - kaže dr Džesika Vajzer, ističući da je svaka mala rana na vašem telu, koliko god minijaturnabila, pod rizikom od infekcije.

I dalje možete koristiti sunđer, ali pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog koji se bakterije ne mogu razmnožavati. Uz to, menjajte sunđer svakog meseca, a nakon svakog korišćenja je dobro isperite i iscedite, i ostavite na hladnom, suvom mestu, preporučuje Vajzerova za "Tajm".

2. Prečišćivač vazduha

Ovaj uređaj mnogima zimi spašava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Međutim, ako ga nedovoljno često čistite, na njemu se mogu razviti buđ i patogeni, a mogu da bujaju i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite prečišćivač četkom i sunđerom.

3. Štapići za uši

Iako deluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nežnu strukturu unutrašnjosti uha od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, iako ako ga se previše nagomila može uzrokovati bolove i upale, a to činite kad čistite vosak, jer deo njega uvek ugurate samo dublje u uvo.

Stoga zaboravite na štapiće, jer ionako sve što treba da očistite jeste deo koji možete očistiti ako maramicom i  prstom pređete oko ulaza u uho.

4. Antibakterijski sapun

Dokle god pošteno istrljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neučinkoviti, kaže profesorka epidemiologije s univerziteta Kolumbija Elejn Larson.

U istraživanju dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo se da su se obe porodice jednako često razboljevale, a uz to je dokazano da neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu uzrokovati otpornost na antibakterijske sastojke.

Jednostavno operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite. I to je to.

5. Stolica

Svi znamo koliko je opasno konstantno sedenje. Na taj način povećavate rizik od srčanih bolesti i prerane smrti. Nažalost, čak i ako redovno vežbate, to ne umanjuje značaj celodnevnog sedenja na poslu, a zatim još i uveče pred televizijom ili kompjuterom.

Dignite se kad god možete, idite do kolege ako vam je potreban, umesto da mu se javite preko četa, uzmite malu čašu vode i često ustajte kako biste se napunili. Lagana dvominutna šetnja svakih sat vremena smanjuje rizik od smrtnosti za 23 posto u poređenju s celodnevnim sedenjem.

6. Blender

Naravno da perete blender nakon svake upotrebe, no verovatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na rubu posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji, te da može sadržati salmonelu, ešerihiju koli, gljivice i buđ.

Tako da nadalje pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj deo.

7. Pribor za uređivanje noktiju

Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji pritom koristite može biti pun prljavih tajni. Naime, normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makazice, grickalicu za nokte, turpiju i slične stvari. A ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije se brzo mogu razmnožiti na njima, što može uzrokovati kožne infekcije.

Zato nakon svake upotrebe sav pribor dobro operite sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite. I nikako nemojte deliti svoj pribor!

8. Gumena špatula

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali da li vam padne ikad na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod? Verovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji.

Na njoj su pronađene ešerihija koli, gljivice i buđ. Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu špatulu, tj. oba dela zasebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno celu isperete.

9. Plišane životinje

Bilo da čuvate svoje primjrke ili imate decu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutrašnjih alergija, što će podstaknuti kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči. Neka vam jedna ili dve igračke budu na detetovom krevetu, a ostale na polici.

Menjajte ih svakih nekoliko nedelja ili ih zamotajte u plastičnu kesu i spremite preko noći u zamrzivač kako bi poubijali grinje.

10. Pasta za izbeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za sveži dah i čiste zube, no mnoge su dizajnirane za izbeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete kupiti u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno.

Dugotrajno korišćenje ovih pasti može pojačati osetljivost i istrošiti zubnu gleđ, kaže Klifton M. keri, profesor stomatologije na univerzitetu Kolorado.

Ili ih nemojte uopšte koristiti ili zatražite preporuku svog stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara, piše "Tajm".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.