Za iskidane živce izmučenih građana verovatno nikad neće biti pravog leka

Izvor: B92, 19.Avg.2020, 07:38

"Za iskidane živce izmučenih građana verovatno nikad neće biti pravog leka"

Dva snažna "potresa" uzdrmala su Bliski istok za samo nekoliko dana od kojih je jedan bio krajnje destruktivan, a drugi označio političku promenu.

Ta promena bi mogla da donese mir i iz temelja promeni politički pejzaž ovog regiona, ocenjuje Jovan Kovačić u autorskom tekstu za briselski "Nju Jurop".

Najpre se 4. avgusta dogodila snažna eksplozija skladištenog amonijum-nitrata u luci u Bejrutu u kojoj je poginulo više od 170 ljudi a ranjeno 6.000. Ovaj razorni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << događaj ostavio je više od 300.000 građana bez domova i izazvao višednevne nasilne proteste koji su doveli do pada vlade.

Za obnovu luke trebaće godine i milijarde dolara, ali za iskidane živce izmučenih građana Bejruta verovatno nikad neće biti pravog leka, navodi se u tekstu.

Sledeći potres, nesmrtonosne prirode, ali sa dubljim posledicama, bio je istorijski mirovni sporazum Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata kojim oni uspostavljaju pune diplomatske odnose.

Kada se sporazum potpiše u Beloj kući, verovatno za nekoliko nedelja, UAE će postati treća arapska zemlja posle Egipta i Jordana koja je formalno normalizovala odnose sa Izraelom, kao i prva zemlja u Persijskom zalivu.

Zauzvrat, Izrael je pristao da suspenduje planove o aneksiji strateški važnih delova Zapadne obale.

Dogovor je formalizovao ono što je dugo važilo za prećutan diplomatski odnos između Izraela i UAE, nezvanična saradnja koja se smatrala jednom od najgore čuvanih tajni u regionu.

Još važnije, novi dogovor će verovatno promeniti politički pejzaž Bliskog istoka zauvek i ubrzati napore za pronalaženje rešenja palestinskog pitanja, ocenjuje se u analizi.

Moguće je da će taj dogovor konsolidovati i otkriti dugo utvrđene verske i sektaške linije podele i različite i neprijateljske interese mnogih arapskih zemalja prema Izraelu ali i jednih prema drugima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.