Za bube u sobi vratiće vam pola para od aranžmana! Evo na šta još možete da se žalite

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2018, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bube u sobi vratiće vam pola para od aranžmana! Evo na šta još možete da se žalite

Važno je dokumentovati propust

Turisti kojima su tokom letovanja u apartmanima društvo pravile bube i mravi imaju pravo da od turističke agencije traže povraćaj polovine uplaćenog novca za aranžman.

Pročitajte i:

Većina putnika ne zna da obeštećenje može da dobije i ako im je odmor preseo zbog buke i prašine sa gradilišta u komšiluku, ako im se zgadio ručak zbog prljavog escajga i stolnjaka u hotelu ili ako su od hotela do plaže - umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obećanih 200 metara - tabanali pola kilometra.

- U razvijenim zemljama važi "Frankfurtska lista" svih nedostataka na koje putnici mogu da se žale i traže povraćaj novca od turističkih agencija. Ona se primenjuje i kod nas na turističke agencije članice Jute. Prema toj listi, ako se reklamira vila sa bazenom, a bazena nema ili ne radi, turista ima pravo na povraćaj 20 odsto cene aranžmana. Pravo na obeštećenje ima i ako bazen postoji, ali je neuredan. Ako ste platilli četvorokrevetni apartman, ne mogu da vas smeste u dvokrevetni – objašnjava potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić.

On dodaje da pravo na žalbu turisti imaju i ako nisu zadovoljni kvalitetom hrane, ako ne radi kazanče u toaletu, ako je bojler pokvaren ili u sobi ima buba i mrava.

- Najvažnije je da se nedostaci dokumentuju. Ako ima buba treba ih uslikati, jer je za potrošača lakše kad ima dokaz. Krajnji rok za prijavu propusta organizatora je 30 dana od završetka usluge. Ako nema odgovora na tu žalbu, putnik onda može da se obrati turističkoj inspekciji – ističe Nikolić.

S druge strane, Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da svaki nedostatak na koji se turisti žale mora da se dokaže.

- Obaveza putnika je da problem prijave na licu mesta na destinaciji kako bismo mogli da utvrdimo ima li osnova za žalbu. Uvek ima i bizarnih žalbi, poput toga da im se vrati novac za kazne za parking, žale se da su im komarci uništili odmor, a ove godine su se žalili da im je zbog kiše i lošeg vremena propao odmor. Sve veći broj putnika pokušava da zloupotrebi svoja prava pozivajući se na usmena obećanja u agenciji – navodi Seničić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.