ZVONKO JE DOBIO NOVI ŽIVOT: Mašina mu je ODSEKLA obe noge, sada je dobio i POMOĆ, a on ima PORUKU ZA SVAKOG OD NAS! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVONKO JE DOBIO NOVI ŽIVOT: Mašina mu je ODSEKLA obe noge, sada je dobio i POMOĆ, a on ima PORUKU ZA SVAKOG OD NAS! (VIDEO)

Još mi nedostaje moja desna ruka, ali kad savladam hodanje s protezama, i ruka će doći na red. Već je puno lakše i neopisiv je osjećaj napraviti vlastite korake, rekao je Zvonko Horvat (30) iz Podgorja kraj Virovitice

Ovog Uskrsa, zahvaljujući dobrim ljudima, stigle su mu proteze na kojima ponovno uči hodati, a u tome mu pomaže supruga Renata. Zvonko Horvat je u septembru 2017. imao tešku nesreću u polju dok je s beračem brao kukuruz.

– Otišao sam u polje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da oberem kukuruz i u jednom trenutku se zaglavio elevator. Ugasio sam mašinu, pa je onda upalio stroj i pokupio kukuruz koji sam izvukao iz elevatora te ga pošao baciti u koš berača. Nakon koraka ili dva sam se spotaknuo o odsečenu kukuruzovinu i pao na berač koji mi je uhvatio desnu ruku iznad šake. Nisam mogao izvući ruku, čak sam je još i sam gurnuo dublje da je berač odseče, samo da se odvojim od stroja. Bio sam svestan svega, ali niko nije čuo moje zapomaganje i dozivanje, niko nije dolazio. U svoj toj boli udario sam nogama u lim, ali on se omaknuo i berač mi je uhvatio noge te me počeo uvlačiti u sebe. Nekoliko minuta nakon toga slučajno je traktorom naišao jedan čovek, vidio me je u krvi. Rekao sam mu kako da ugasi mašinu. On je pozvao Hitnu pomoć. Celo vreme sam bio pri svesti, pa i kad su me vatrogasci izvlačili iz berača. Svest sam izgubio tek u bolnici na ulasku u operacijsku salu, kad sam ih zamolio da me uspavaju jer više ne mogu izdržati bol. Obavili su tešku trostruku operaciju - prisetio se strašne nesreće Zvonko dodavši kako je malo onih koji su verovali da će ostati živ. Nakon teške operacije počela je borba za nastavak daljeg života.

Zvonko je čvrsto odlučio da se neće predati i da će učiniti sve što je potrebno kako bi barem donekle opet bio onaj stari. Nije mu, kaže, padalo na pamet da se prepusti i legne u krevet i da zavisi od drugih. Svi koji ga znaju slažu se da je u potpunosti u tome uspeo te se dive njegovu nepobedivom duhu. Nakon kratkog vremena vratio se u svoju automehaničarsku radionicu, u kojoj je radio ono što je mogao, a neretko i više od toga. Neke je mušterije, priznaje, izgubio jer ga neko vreme nije bilo, ali mnogo ih je ostalo.

– Već je puno lakše i neopisiv je osećaj napraviti vlastite korake. Rešio sam noge, jer želim da sam mogu otići na toalet i sam se poslužiti njime te barem donekle olakšati supruzi koja je uz mene 24 sata. Hvala svim ljudima koji su mi pomogli, jer 400.000 kuna, koliko su stajale proteze, bez njihove pomoći ne bih mogao sakupiti. Imao sam jaku volju, nisam se dao, odlazio sam u radionicu radi sebe, da psihički ne potonem, i sad vidim da sam bio u pravu. Pomogli su mi moja porodica, moja supruga, svi su me hrabrili, a mali i veliki ljudi su se potrudili da se moj san ostvari, da ponovno dobijem "svoje noge" - kazao je Zvonko za portal Icv.hr, vidno uzbuđen zbog proteza koje je dobio.

Trebao bi još dobiti i elektroničku ruku, koja će mu uvelike pomoći da ima normalan život.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.