ZRENJANINCI ODAJU POČAST PREMINULOM PATRIJARHU: Na vetru i velikoj visini crtaju lik Irineja

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 17:31

ZRENJANINCI ODAJU POČAST PREMINULOM PATRIJARHU: Na vetru i velikoj visini crtaju lik Irineja

Zrenjaninci odaju počast preminulom patrijarhu Irineju.

Četvoro umetnika iz Zrenjanina, akademski slikar Viorel Flora i njegovi asistenti Nevena Naić, Milan Janobljev i Kire Radenkov, došli su na ideju, da na površini 40 kvadratnih metara, na zidu zgrade na Žitnom trgu u centru Zrenjanina, oslikaju mural sa likom, nedavno preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja.

- Lik pokojnog patrijarha Irineja biće na oko 25 kvadrata - kaže rukovodilac projekta, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Viorel Flora, ističući da je ideja nastala nedavno, kada su građevinski radnici završili obnovu fasade na zgradi i praktično pripremili sve za oslikavanje murala.

Vrhunsko delo za ponos Zrenjaninaca

- Nosi nas emocija i neverovatna energija i bez obzira što je na visini hladno i košava duva, ispunićemo zacrtano i uraditi mural - kaže Kire Radenkov, koji je poznat i po nadahnutim karikaturama, uz napimenu da će mural sa likom patrijarha Irineja, biti ponos Zrenjanina.

- Nije lako, danas nam je drugi radni dan, vetar duva i košava je, ali nedamo se - dopunila je starijeg kolegu Nevena Naić, mlada slikarka, koja je zajedno sa Milanom i Kirom, uprkos nestabilnoj skeli, izvijena, iscrtavala mrežu kvadratića na osnovu kojih se sklapa mozaik murala.

Umetnici planiraju oko 25 radnih dana i promociju murala pred Novu godinu, uz ogradu, da im vremenski uslovi moraju ići na ruku, jer se radi na velikoj visini i naročito će im biti teško na višim nivoima zgrade.

- Mural će biti na zidu u Ulici Koče Kolarova, položaj je takav da nemamo mogućnost da napravimo projekciju u celini, pa zato iscrtavamo kockice - ističe Milan Janovljev, uz opasku da je metoda malo sporija, ali jedino moguća u teškim uslovima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.