ZLOČIN KOJI TRAJE: Održan parastos stradalima u ZLOČINAČKOJ Oluji (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLOČIN KOJI TRAJE: Održan parastos stradalima u ZLOČINAČKOJ "Oluji" (FOTO)

Miodrag Linta predlaže osnivanje memorijalnog centra.

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos Srbima stradalim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", a zatim su rodbina i prijatelji položili cveće na spomen srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1999- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije u Tašmajdanskom parku.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže da je zločina bilo na sve strane i da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je preduslov za mir da se odustane od lažnih priča o agresiji Srba, da se uspostave isti standardi za suđenja za ratne zločine i da se poštuju sve žrtve - srpske, hrvatske, bošnjačke, albanske.

- U Hrvatskoj vlada besmisleni, lažni mit koji je potvrđen sramnom Deklaracijom o domovinskom ratu, a koja kaže da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska vodila oslobodilački, pravedan rat. Brojne činjenice kažu da je glavni krivac za rat u Hrvatskoj proustaški režim Franje Tuđmana koji je izvršio agresiju na Srbe u Hrvatskoj, a Srbi u Krajinu su vodili odbrambeni rat - rekao je Linta.

Naveo je i da bi srpsko tužilaštvo trebalo da počne da procesuira brojne zločine nad Srbima i da podiže optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije, Armije BiH.

- Naša država bi trebalo da osnuje i memorijalni centar srpskih žrtava devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i da razvija kulturu sećanja na stradale sunarodnike - rekao je Linta.

U crkvu Svetog Marka na parastosu žrtvama bila je i Mara Manojlović koja je iz Kline pobegla 1995. godine tokom akcije "Oluja", a u porodičnoj kući u Markovcima ostali su njeni roditelji koji nisu mogli da ostave grob sina koji je poginuo 1992. godine.

Puna dva meseca o roditeljima nije ništa znala, kuća im je opljačkana, stoka pokradena.

Mara je sa porodicom podstanar bila više od dvadeset godina, sada joj je konačno rešeno stambeno pitanje i dobila je stan u Zemun Polju.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.