ŽENEVA PRETVORENA U NEPROBOJNO UTVRĐENJE: Policija i bodljikava žica na svakom koraku, rizik je ogroman (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2021, 09:50

ŽENEVA PRETVORENA U NEPROBOJNO UTVRĐENJE: Policija i bodljikava žica na svakom koraku, rizik je ogroman (VIDEO)

U planu je da 15. juna budu raspoređene dodatne bezbednosne snage

Park La Granž u Ženevi postepeno se pretvara u svojevrsno utvrđenje pred samit lidera SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina – postavljaju se ograde, bodljikave žice, a unutar parka su formirani posebni "bezbednosni sektori", prenose mediji.

Pored toga, postavljena je i ograda duž ulice koja razdvaja park od plaže i marine za jahte, i to sve dok građani uživaju u letnjim danima. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

– za početak biće zatvoren vazdušni prostor, a 16. juna, na dan samita, od četiri sata ujutru biće u potpunosti zatvoren za građane ceo pojas Ženevskog jezera, centar grada i jedan deo Ženeve.

Ukupno će susret čuvati 3.000 švajcarskih policajaca i vojnika, a za bezbednost vazdušnog prostora biće uključeni i francuska avijacija i snage PVO.

Međutim, sam komfor učesnika susreta je poseban problem bezbednosti.

Naime, administracija vile La Granž, u kojoj će samit i biti organizovan, počela je da paniči onog trenutka kada je američka služba protokola zatražila da se ugradi poseban sistem za klimatizaciju jer se očekuje da će temperature tog dana dostizati i preko 30 stepeni Celzijusa.

Iako je administracija na početku mislila da će biti potrebno izbušiti veliki broj rupa na zgradi iz 18. veka, potom se ipak dosetila da iskoristi staro takozvano ventilaciono okno za dotok svežeg vazduha.

Pored toga, u biblioteci u kojoj će biti susret i održan sprovode se radovi na konzervaciji starih knjiga u slučaju da mikroklima u zgradi bude narušena.

Inače, vlasti grada izdvojili su sva neophodna sredstva kako bi se svi ti remontni radovi sproveli i kako bi se pripremila vila za samit.

Što se tiče Bajdena, on će biti smešten sa zadnje strane vile odakle se prostire prelep pogled na Ženevsko jezero, a ova lokacija je čak bolja od one na kojoj se nalazi hotel Interkontinental ili Inturist.

Kako je planirano, Bajden će prenoćiti u predsedničkom apartmanu koji podrazumeva individualni lift, prostoriju za pregovore, kamin i tursku saunu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.