ZEMUN IZMEĐU DVA RATA: Fotografije koje čuvaju sećanja na neka drugačija vremena

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZEMUN IZMEĐU DVA RATA: Fotografije koje čuvaju sećanja na neka drugačija vremena

Dok se svet približavao novom ratu, Zemunci su nastojali da život ispune kulturnim dešavanjima, zabavama i sportsko-rekreativnim aktivnostima

Fotografije tog doba najbolje prikazuju njihov bogat i zanimljiv život u jednom burnom periodu punom sećanja na užase Prvog svetskog rata, propraćenom ekonomskom krizom i nestabilnim političkim prilikama u državi.

Beograđani, OPREZ! DŽEPAROŠI HARAJU GRADOM! Dnevno 14 osoba ostane bez novčanika!

Kao što su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pojedinci obeležavali njima bitne događaje, tako je i država proslavljala državne praznike (Dan ujedinjenja, rođendane članova kraljevske porodice), verske zajednice obeležavale su verske praznike, a preduzeća i udruženja svoje slave.

Društva su organizovala i kulturne programe - koncerte i pozorišne predstave na kojima su članovi istih ili drugih zemunskih društava bili izvođači.

Česta su bila i gostovanja pozorišta iz Beograda, Novog Sada i Niša, ali i umetnika i predavača iz ovih i drugih gradova. U to vreme, Zemun je imao tri bioskopa koji su prikazivali najpopularnije filmove.

Uz masovne sportske organizacije, kao što su sokoli i skauti, u Zemunu je osnovano više sportskih klubova i sekcija koji su negovali fudbal, hazenu, veslanje, mačevanje, boks, jahanje, klizanje i druge sportske aktivnosti.

Najupečatljivije momente tih dana, zabeležene foto-aparatom, sugrađani će moći da vide u Zavičajnom muzeju Zemuna gde će biti priređena izložba "Kulturni i zabavni život Zemuna između dva svetska rata", autorke LJiljane Aćimović, višeg kustosa Muzeja grada Beograda.

Izložba traje od 5. novembra ove do 5. februara 2019. godine, a neke od eksponata pogledajte u galeriji.

Pratite nas i na instagramu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.