ZBRISALI BISMO IH SA LICA ZEMLJE ZA 10 DANA! Jezive reči Donalda Trampa, pretio OVOJ ZEMLJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2019, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBRISALI BISMO IH SA LICA ZEMLJE ZA 10 DANA! Jezive reči Donalda Trampa, pretio OVOJ ZEMLJI

Prijatan prijem u Beloj kući je drastična promena u odnosu na umanjenje pomoći Pakistanu

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi mogao okončati dvodecenijski rat u Avganistanu za samo nekoliko dana, ali da bi poginuli milioni ljudi a Avganistan bio "zbrisan s lica zemlje".

- Mogao bih da dobijem taj rat za nedelju dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi. Kada bih poželeo da dobijem taj rat, Avganistan bi bio zbrisan s lica zemlje. Nestao bi. Bilo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gotovo za bukvalno 10 dana - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući prilikom susreta s pakistanskim premijerom Imranom Kanom, od koga želi pomoć u mirovnim pregovorima s talibanima.

Približavanje Kanu je preokret za Trampa koji je bio veoma kritičan prema Pakistanu a sada se nada da će Kanova vlada iskoristiti uticaj koji ima na talibane zarad napretka mirovnog sporazuma i tako pomoći SAD da se povuku iz Avganistana.

za više miliona dolara uz poruku da Islamabad daje samo "laži i obmane".

I Kan se u to vreme oštro izražavao o Trampu, ali je sada rekao da je Pakistan voljan da radi na okončanju rata. SAD žele da Pakistan privoli talibane da pristanu na prekid vatre i pregovore s avganistanskom vladom, ali i da prestane da pruža utočište ekstremističkim grupama. Trampovi komentari o uništenju Avganistana će verovatno uznemiriti Avganistance koji se već godinama bore protiv talibana uz američke i NATO snage.

Rat u Avganistanu je počeo američkom invazijom posle 11. septembra 2001, s ciljem svrgavanja talibanskog režima i hvatanja vođe al-Kaide Osame bin Ladena.

Kako se taj rat vukao dalje, odnosi SAD i Pakistana su imali uspone i padove a na najnižem nivou su se našli u vreme Baraka Obame, kada su SAD izvršile napad na zgradu u Pakistanu u kojoj se nalazio bin Laden i ubile vođu al-Kaide a da o tome nisu obavestile Islamabad. Sada obe zemlje tvrde da žele da izglade nesporazume.

Kao znak toga, Kan je u Vašington doputovao s načelnikom generalštaba i šefom moćne vojne obaveštajne službe ISI.

Osim Avganistana, teme razgovora su bile energetika, odbrana i trgovina ali i Indija, arhineprijatelj Pakistana, i bliske veze Islamabada s Kinom.

Tramp je rekao i da mu je indijski premijer Narendra Modi prilikom nedavnog susreta zatražio da posreduje u sporu Indije i Pakistana oko Kašmira.

Iz indijskog ministarstva spoljnih poslova je potom rečeno da "premijer nije izneo takav zahtev" i da se sva pitanja s Pakistanom rešavaju isključivo bilateralno.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.