ZBOG ZASTARELOSTI: Specijalni sud oslobodio Mihalja Kertesa!

Izvor: Kurir, 10.Feb.2014, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOG ZASTARELOSTI: Specijalni sud oslobodio Mihalja Kertesa!

Nije krio sreću: Čekao sam 13 godina na ovo, rekao bivši direktor Uprave carina, kome se sudilo zbog optužbe da je izneo 38 miliona maraka iz zemlje

BEOGRAD - Na slobodi!

Mihalj Kertes, nekadašnji direktor Uprave carina, u ponedeljak je pred Specijalnim sudom u Beogradu oslobođen optužbi da je tokom devedesetih godina iznosio državni novac na Kipar! U obrazloženju presude rečeno je da je optužba protiv njega odbijena zbog apsolutne zastarelosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koja je nastupila 5. oktobra 2010. godine!

Izašao ozaren

Kad je čuo da je posle 13 godina konačno slobodan čovek, Kertesu je pozlilo.

- Sedite, vidim da vam nije dobro! Jeste li u stanju da nastavimo sa čitanjem presude? - upitao je sudija Kertesa, koji mu je ipak odgovorio potvrdno, iako je u trenutke prebledeo.

Nakon što je presuda pročitana, Kertes se, više nego zadovoljan, obratio novinarima.

- Na ovo smo moja porodica i ja čekali 13 godina i posle svih tortura dočekali smo da pravda pobedi - rekao je vidno uzbuđeni bivši čelnik Uprave carina dok mu je glas podrhtavao, a potom se okrenuo i otišao.

Već bio osuđen

Kertes je bio optužen da je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca Carine bez pravnog osnova dao za 1.182 preduzeća i druge firme. Takođe se sumnjičio da je bez odobrenja tadašnje Narodne banke Jugoslavije na Kipar izneo najmanje 38 miliona nemačkih maraka! Kertes je zbog krivičnih dela koja su mu se stavljala na teret pravosnažno bio osuđen na šest i po godina zatvora, ali je vanrednim pravnim sredstvima uspeo da ukine tu presudu, a postupak je vraćen na ponovno suđenje.

Advokat zadovoljan

NIJE NI SMELO DA MU SE SUDI

Kertesov branilac Predrag Milovančević rekao je da je zadovoljan odlukom suda.

- Posle 13 godina čekanja Kertes je oslobođen. Njemu nije ni smelo da se sudi, jer Ustav i zakoni ne poznaju da se državni vrh zemlje kvalifikuje kao organizovana kriminalna grupa - reko je Milovančević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.