ZASTRAŠUJUĆ DIZAJN, MOĆNE ODLIKE: Uskoro stiže prvi ruski bombarder šeste generacije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2019, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASTRAŠUJUĆ DIZAJN, MOĆNE ODLIKE: Uskoro stiže prvi ruski bombarder šeste generacije (VIDEO)

Bombarder perspektivne avijacije dugog dometa (PAK DA) na kojem se trenutno radi u Rusiji, postaće bombarder šeste generacije.

U Rusiji se trenutno koriste teški, strateški i nuklearni bombarderi, koji su bazirani na sovjetskim projektima i njihovim modifikacijama, dok će PAK DA postati "fundamentalno novi bombarder, napravljen na osnovu savremenih rešenja". Između ostalog, kako navodi jedan list, PAK DA će dobiti poboljšane stelt-karakteristike i pilotski sistem, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i poboljšanje borbenih mogućnosti.

List dodaje da u ovom trenutku nema preciznih karakteristika bombardera, ali je poznato da će dužina leta PAK DA dostizati 12 hiljada kilometara, a pri tom avion može da nosi do 30 tona korisnog tereta. Bombarder će biti naoružan raketama dalekog dometa do 7000 kilometara, koje mogu da analiziraju vazdušnu i radiolokacijsku situaciju. Očekuje se da će one biti smeštene u unutrašnjem ležištu borbenog tereta.

Najupečatljiviji aspekt PAK DA je to koliko je blizu isporukama vojsci. Prvi prototip se očekuje 2025. ili 2026. godine, dok će serijska proizvodnja početi 2028. ili 2029. godine.

Pretpostavlja se da PAK DA neće istisnuti modernizovane Tu-160 i Tu-22M3 — oni će ostati u vojsci sa novom avionikom i naoružanjem. Umesto toga, on će biti namenjen i za upotrebu u slučaju nuklearnog konflikta.

Pogledajte rezultate

PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.