ZAŠTO SNEG U ALPIMA POSTAJE KRVAV? Znak klimatskih promena - stručnjaci otkrili o čemu se radi

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 13:18

ZAŠTO SNEG U ALPIMA POSTAJE KRVAV? Znak klimatskih promena - stručnjaci otkrili o čemu se radi

Specifična prirodna pojava

Šokantno je i neugodno naići na takav prizor na tihoj planinskoj padini. Ako planinarite dovoljno visoko u francuskim Alpima tokom kasnog proleća i ranog leta, velike su šanse da ćete među sivim krečnjakom i kržljavom vegetacijom naići na prilično čudne snežne mrlje. Ovaj sneg nije beo, već krvavo crven, piše BBC.

Ova specifična pojava, poznata i kao krvavi sneg, rezultat je odbrambenog mehanizma koji proizvode mikroskopske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << alge koje rastu u alpskom snegu. Po pravilu, ove mikroalge imaju zelenu boju jer sadrže hlorofil, porodicu pigmenata koje proizvodi većina biljaka kako bi mogli apsorbovati energiju iz sunčeve svetlosti. Međutim, kada snežne alge plodno rastu i izložene su jakom suncu, stvaraju molekule crvenog pigmenta poznate kao karotenoidi, koji deluju kao štitnik od sunca za zaštitu njihovog hlorofila.

Ali bolje razumevanje crvenih snežnih algi ima mnogo više značenja od jednostavnog objašnjavanja mrlja neobične boje u Alpima i blizu polova. Njegova pojava i nestanak važni su markeri klimatskih promena i kako utiču na osetljive ekosisteme u kojima se nalaze alge.

Prema rečima Liane Bening, profesorke geohemije u Nemačkom istraživačkom centru u Potsdamu, crveni sneg postaje sve češći usled globalnog zagrevanja.

- Povećanje nivoa ugljen-dioksida u atmosferi povećava temperaturu, što dovodi do većeg topljenja snega. U trenutku kada na snegu teče voda, alge počinju da rastu. Sve veća količina crvenih snežnih algi takođe može doprineti klimatskim promenama. Crveni pigment zatamnjuje površinu snega, smanjujući količinu svetlosti i toplote koju reflektuje nazad u svemir, poznatu kao efekat albeda. Privlačeći više toplote od sunca, sneg se topi još brže, što omogućava daljem širenju algi. Alge tope svoja omiljena staništa, kao da uništavaju sopstvenu kuću - objašnjava Bening.

Studije su pokazale da se cvetanje crvenih algi javlja na glečerima širom sveta, od Antarktika do Himalaja i Arktika. Dakle, pitanje na koje žele da odgovore naučnici jeste da li je cvetanje crvenih snežnih algi sve rasprostranjenije i učestalije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.