ZAŠTO JE TORLAKOV SPUTNJIK V NAJBOLJA VEST EPIDEMIJE: Dr Petrović pojašnjava šta proizvodnja vakcine znači za Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021, 08:27

ZAŠTO JE TORLAKOV SPUTNJIK V NAJBOLJA VEST EPIDEMIJE: Dr Petrović pojašnjava šta proizvodnja vakcine znači za Srbiju

Srbija će u svakom trenutku imati vakcine za naše građane i neće zavisiti od drugih

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V", saopšteno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija će tako postati prva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu "Sputnjik V" a ovo je, kako kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović, jako važno za Srbiju jer ćemo u svakom trenutku imati vakcine za naše građane i nećemo zavisiti od drugih.

Naš čuveni stručnjak koji je na "Torlaku" radio više od tri decenije kaže da ćemo vakcine moći i da izvozimo, a korist od njihove proizvodnje u Srbiji ćemo imati godinama, jer korona virus teško da će tek tako nestati:

- Za očekivati je da će ova godina biti poslednja sa masovnim obolevanjem, ali to ne znači da ćemo na koronu staviti tačku. Možemo staviti samo zapetu. Virus će ostati u mnogim siromašnijim zemljama gde se ne može sprovesti brza i sveobuhvatna vakcinacija i predstavljaće stalnu pretnju i za one koji su se navodno rešili korone. Kada se naša zemlja reši korone moraćemo i dalje da držimo stepen imune populacije na visokom niovou da se ne bi taj virus iz drugih zemalja ponovo proširio. Verovatnije je da će se revakcinacija vršiti svake godine, te je utoliko i veći značaj činjenice da ćemo vakcine za naše građane uvek imati na lageru.

Istorija proizvodnje vakcina na Torlaku

1927 - Počela proizvodnja BCG vakcine

1930 - Počela proizvodnja vakcine protiv difterije po Ramonu i seruma protiv difterije i tetanusa

1934 - Počela proizvodnja vakcine protiv tetanusa po Ramonu

1958 - Proizvedena vakcina protiv velikog kašlja, od domaćih izolata

1959 - Počela proizvodnja suvih bakterioloških podloga

1960 - Počela proizvodnja žive, oralne vakcine protiv dečije paralize (OPV)

1962 - Počela proizvodnja celovirusne inaktivisane vakcine protiv gripa

1965 - Počela proizvodnja alergena

1968 - Počela proizvodnja laktopreparata

1995 - Počela proizvodnja seruma protiv zmijskog otrova

2020 - Počela proizvodnja vakcine protiv gripa, splitovane, inaktivisane - TorVaxFlu

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.