ZASTAVA SRBIJE NA KROVU MAKEDONIJE: Planinari iz Velike Plane osvojili vrh Pelister (2601 metar)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASTAVA SRBIJE NA KROVU MAKEDONIJE: Planinari iz Velike Plane osvojili vrh Pelister (2601 metar)

Zajedno sa planinarima iz Plane u osvajanju Pelistera učestvovali su i planinari iz Niša, Požarevca, Požege i Velesa

Planinari iz Velike Plane, članovi društva "Vrbica", juče su se popeli na Pelister (2601), jedan od najviših vrhova u Makedoniji i na vrhu planine razvili zastavu Srbije.

Pročitajte i:

Planjani se nalaze u Makedoniji i Grčkoj, na turneji obeležavanja 100 godina proboja Solunskog fronta i 102 godine od legendarne bitke na Kajmakčalanu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
.

Uspon je počeo na 1200 metara nadmorske visine, a stazu od 14 kilometara i visinsku razliku od 1400 metara Planjani su savladali za četiri sata.

- Iz Plane smo krenuli u četvrtak uveče u deset časova i celu noć putovali. Iako smo bili umorni od puta i neispavani, 36 planinara je krenulo da se popne na vrh planine i svi su uspeli. Pojedini među nama su se štedeli, jer nas danas očekuje uspon na Kajmakčalan, a malo je ljudi koji u dva dana mogu da se popnu na dva vrha viša od 2500 metara, kakvi su Pelister i Kajmakčalan - kaže Nenad Dinčić, predsednik "Vrbice".

Među planinarima koji su ojuče svojili planinu koji mnogi nazivaju krovom Makedonije, jer se sa nje vidi veći deo ove bivše jugoslovenske republike, nalaze se i Dušan Marić, novinar Srbija danas i Milena Marić, vaspitačica iz Miloševca.

- Penjala sam se na Prokletije i druge najviše vrhove u Srbiji i okolnim zemljama, ali retke su lepote koju oko vidi kad pogleda sa Pelistera - kaže mlada planinarka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.