Izvor: Kurir, 17.Avg.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZARATILI ZBOG IZBEGLICA: Bavarska optužila Austriju da propušta migrante u Nemačku!

Ponovno uvođenje graničnih kontrola nije trenutno prioritet, ali se ne isključuje ni ta mogućnost, poručuju u austrijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova

BEČ - Nemačka pokrajina Bavarska kritikuje Austriju zbog navodnog "propuštanja" izbeglica i otvara diskusiju o uvođenju graničnih kontrola prema ovoj članici EU. Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman zatražio je pojačanje policijske kontrole na granicama.

"Zbog ogromnog porblema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na južno-bavarskoj granici prema Austriji savezna policija trebalo bi da pojača prisustvo", naglasio je Herman.

On je istakao da susedne države Nemačke ne bi trebalo da jednostavno propuštaju izbeglice. Takođe i predsedavajući nemačkog sindikata policije Rajnder Vendt pozvao je vladu da izvrši veći pritisak na druge države EU i da zapreti stacionarnim graničnim kontrolama. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije odbacuje kritike iz Nemačke i ukazuje da kontrole vozova sprovodi posebna jedinica, čiji pripadnici imaju zadatak da kompenzuju nepostojanje graničnih kontrola usled Šengenskog sporazuma.

Na teritoriji Austrije, kako naglašava Ministarstvo, na raspolaganju je oko 1.350 pripadnika te jedinice, koji kontrolišu svaki voz prema Nemačkoj, pošto se susedna država ponajviše žali na nedovoljne kontrole međunarodnih vozova koji prolaze kroz Austriju. Već dve godine, podseća Ministarstvo, sledi se i strategija proširenje kontrolnih mera na tuđoj teritoriji, te službenici vrše kontrole već u Mađarskoj.

U julu ove godine policija je uhvatila 1.320 ilegalaca, a od 1. do 7.avgusta bilo ih je 394. U protekla dva meseca u fokusu delovanja vlasti bile su posebno veće grupe imigranata, objasnio je portparol Ministarstva Karl-Hajnc Grunbek. On je istakao da brojke govore protiv optužbi iz Bavarske i pokazuju da policija radi svoj posao. Šef sindikata austrijske policije Herman Grajlinger, u izjavi bečkom dnevniku "Standard", kazao je da je zamislivo privremeno ponovno uvođenje granične kontrole zbog rastućeg broja izbeglica.

"Bilo bi vredno o tome razmisliti", poručio je on dodajući da je nemoguće sve nadzirati, i da je privremeno vraćanje granične kontrole jedna mogućnost, koja, međutim, ne bi dovela do poboljšanja, već omogućila "političko smirivanje". Ministarstvo unutrašnjiih poslova poručuje da trenutno ponovno uvođenje graničnih kontrola nije prioritet, ali da se ne isključuje ta mogućnost.

Predsednik austrijske pokrajine Burgenland Hans Nisl izrazio je razumevanje za zabrinutost Bavarske i založio se za ponovno uvođenje granične kontrole prema Mađarskoj. U intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", je Nisl kazao da bi trebalo zajedno sa Mađarskom uvest granične kontrole. Istovremeno je zatražio i evropski koncept, dodajući da spoljne granice EU moraju biti prema dogovorenim standardima Šengena kontrolisane, što trenutno nije slučaj.

"Treba pomoći Grčkoj i Italiji u tome, i tamo treba uspostaviti prihvatne centre preko kojih bi se rešavali zahtevi za dobijanje azila", naglasio je Nisl.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.