ZAPALJENIM AUTOMOBILOM NA POLICIJSKI KORDON: Ne smiruje se situacija u Belfastu, haos na ulicama (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2021, 16:50

ZAPALJENIM AUTOMOBILOM NA POLICIJSKI KORDON: Ne smiruje se situacija u Belfastu, haos na ulicama (FOTO/VIDEO)

Policija je bila prinuđena da upotrebi vodene topove

Policajci opremljeni zaštitnom opremom zasuti su kamenjem, gasnim bombama i vatrometom tokom najnovije noći protesta u Severnoj Irskoj. Kao odgovor na to, protiv demonstranata su upotrebljeni vodeni topovi.

Poremećaji u Belfastu ušli su u drugu nedelju uprkos pozivima na mir i jedinstvo koji dolaze od političkih i verskih lidera. Navodno je tokom nemira povređeno više od 74 policajaca. Nije jasno koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je demonstranata, ako ih je bilo, povređeno u nasilju.

U petak su zabeleženi sukobi između policijske službe Severne Irske (PSNI) i nasilnih demonstranata u zalivu Tiger, na severu Belfasta, kao i Nju Lodžu.

U jednom trenutku, policijski kordon bio je napadnut automobilom, koji su demonstranti zapalili i gurnuli prema policajcima. Slična taktika krađe automobila i paljenja korišćena je tokom demonstracija u sredu uveče, kada su demonstranti u zapadnom Belfastu uništili autobus.

PSNI su koristili oklop i pse, kao i vodene topove kako bi ugušili nemire. Sukobi su se nastavili uprkos pozivima nekih političara, poput predstavnika DUP-a Gavina Robinsona, da obustave masovna okupljanja, uključujući proteste, zbog smrti vojvode od Edinburga.

💥🔥#IrlandeDuNord, les émeutes après #Brexit se poursuivent. Au moins 70 #policiers blessés depuis le début des affrontement🔥💥

📹@NiEstatNiRei #Belfast #NordIreland #BelfastClashes #ACAB #NorthernIrelandRiots #PostBrexit #Irlande #UK #IrishSea pic.twitter.com/VpI4DuOh49

— 🌍Arcanah🌿⭐✊🔺️ (@Arcanah3) April 10, 2021

Nezadovoljstvo u Severnoj Irskoj eskaliralo je prošle nedelje. Sve je počelo zbog post-Bregzit dvosmislenog statusa Severne Irske u trgovini Britanije sa EU, koji omogućava uniji da oporezuje robu koja dolazi preko Irskog mora. Unionisti se osećaju izneverenima uslovima sporazuma, rekavši da podrivaju identitet Severne Irske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.