ZAOKRET AMERIČKE POLITIKE: SAD ukidaju sankcije na vojnu opremu  Kipru posle 33 godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2020, 00:05

ZAOKRET AMERIČKE POLITIKE: SAD ukidaju sankcije na vojnu opremu Kipru posle 33 godine

SAD će Kipru ukinuti 33-godišnje sankcije na vojnu opremu i produbiti bezbednosnu saradnju sa Nikozijom

, najavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je na Tviteru napisao da će SAD Kipru ukinuti sankcije na vojnu opremu tokom naredne fiskalne godine.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je nakon telefonskog razgovora sa Pompeom na Tviteru napisao da pozdravlja ovaj potez američkih vlasti.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Čavušoglu je rekao da ova odluka "zanemaruje jednakost i balans" na ostrvu i da Ankara očekuje da ona ponovo bude razmotrena. On je upozorio da će Turska, ukoliko to ne bude slučaj, "preduzeti neophodne recipročne korake u skladu sa svojom pravnom i istorijskom obavezom da garantuje bezbednost turskom narodu na Kipru".

Ankara i Atina su saopštile da su spremne da problem reše putem dijaloga, ali obe strane takođe insistiraju i na zaštiti svojih prava.

Ova odluka doneta je usred rastućih tenzija u oblasti istočnog Mediterana između Grčke i Turske oko prava na potencijalne izvore nalazišta nafte i gasa.

Vašington je Kipru uveo restrikcije na vojnu opremu 1987. godine, kako bi podstakao ujedinjenje i ograničio trku u naoružanju na ostrvu, podeljenom između grčke i turske zajednice.

Kipar je 1974. godine podeljen posle invazije Turske, a više pokušaja primirja između dve strane okočano je bez uspeha.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.