ZAHEROVA JASNO ODGVORILA ZAPADU: Sadašnja retorika podseća na onu o Iraku iz 2000. godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2022, 01:00

ZAHEROVA JASNO ODGVORILA ZAPADU: Sadašnja retorika podseća na onu o Iraku iz 2000. godine

Zapad priča o hipotetičkom napadu na Rusiju.

Histerija u američkim i britanskim medijima povodom "napada Rusije na Ukrajinu" u velikoj meri podseća na situaciju s početka 2000-tih godina u vezi sa Irakom, ocenili su u Moskvi.

- Pišu o nekakvoj hipotetičkoj mogućnosti napada Rusije, nekakvim planovima – besmislice... Više od svih se čuju Vašington i London. O tome govore svaki dan i, naravno, i njihovi mediji - rekla je portparolka ruskog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je ukazala na paradoks koji je nastao usled toga, jer se i sama Ukrajina - njen predsednik, ministar spoljnih poslova, sekretar Saveta za bezbednost- više puta obratila Zapadu s molbom da prekinu sa dizanjem tenzije i histerije.

Jasno je, dodala je, koliko je stvarnost iskrivljena.

Zaharova je, međutim, skrenula pažnju da ovo nije prvi put da je svetska javnost svedok apsurdnih vesti u zapadnim medijima.

- Početkom 2000-tih zapadni mediji su isto tako uveravali sve da Sadam Husein u Iraku poseduje oružje za masovno uništavanje. Svaki dan je izlazilo na desetine reportaža, histerija je podizana na televiziji. Šta se ispostavilo? Ispostavilo se da su zapravo postojali planovi SAD da napadne Irak i da im je bio potreban povod. A mediji su u vidu propagande doprinosili tome. I danas ceo svet zna istinu – da je Amerika lagala, da Kolin Pauel u Savet bezbednosti nije dokaze, nego lažne dokaze. Da je to sve bila isplanirana operacija -  navela je Zaharova.

To što si radili prema Iraku veoma podseća na isto tako lažnu priču o Ukrajini i navodnim agresivnim planovima Rusije.

- Mi takve planove nemamo, ali imam osećaj da ih imaju SAD -  istakla je Zaharova.

Podsetimo, u februaru 2003. godine tadašnji američki državni sekretar Kolin Pauel je na sednici SB UN izjavio da ima informacije o tome da irački lider navodno poseduje tehnologije za proizvodnju biološkog oružja, a kako dokaz je pokazao epruvetu sa belim prahom kao uzorak sredstava za masovno uništenje koja se proizvode u Iraku. Kasnije se ispostavilo da je CIA dezinformisala Pauela i da je reč o lažnim dokazima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.