ZAHAROVA BRUTALNO ODGOVORILA ZAPADU: Pridnjestrovlje je stvar bilateralnih odnosa, drugi da se ne mešaju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 17:11

ZAHAROVA BRUTALNO ODGOVORILA ZAPADU: Pridnjestrovlje je stvar bilateralnih odnosa, drugi da se ne mešaju!

Sve je u skladu sa međunarodnim pravom

Moskva odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije i ističe da se ruski vojni kontingent nalazi u Pridnjestorovlju u skladu sa zakonskim osnovama, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

Ona je na taj način prokomentarisala izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga nakon sastanka ministara inostranih poslova Alijanse, koji je rekao da Rusija navodno krši teritorijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << integritet Moldavije činjenicom da se u Pridnjestrovlju nalaze ruske trupe.

- Boravak ruskog vojnog kontingenta u regionu, koji predstavlja sastavni deo zajedničkih mirovnih snaga koje su tamo raspoređene i obezbeđuju zaštitu skladišta u naselju Kolbasna, vrši se na pravnom osnovu. Za 28 godina svog postojanja, mirovnjačka operacija na Dnjestru pokazala je svoju efikasnost, pouzdano osigurava mir i stabilnost u regionu. Mislim da bi NATO mogao da prouči sve dokumente u vezi sa tim - istakla je portparolka.

- Rusija privržena strogom ispunjavanju mandata svog vojnog kontingenta i zadataka mirovne operacije - dodala je ona.

- Polazimo od toga da je ova tema u ravni bilateralnih rusko-moldavskih odnosa - zaključila je Zaharova.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti sa Rumunijom.

Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.