ZAGAĐENJE U BEOGRADU nekoliko puta veće od dozvoljenog: Tačno u OVO VREME ne napuštajte stanove

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAGAĐENJE U BEOGRADU nekoliko puta veće od dozvoljenog: Tačno u OVO VREME ne napuštajte stanove

Sneg i hladno vreme, aktivirana ložišta na drva i ugalj, pojačan saobraćaj, ali i izostanak jačeg vetra, doveli su do velikog zagađenja vazduha u prestonici.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je ekstremno zagađen na tri od pet mernih mesta - na Dorćolu, Mostarskoj petlji i Novom Beogradu. Na ovim lokacijama vazduh je "jako zagađen", što je maksimalni peti stepen zagađenja.

Slična situacija je i na mernim mestima u Pančevu (Vatrogasni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dom) i Starčevu, ali i u još tri grada širom Srbije - Valjevu, Subotici i Smederevu.

Na svim mestima izmerena su značajna prekoračenja vrednosti suspendovanih čestica (PM-10). Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50 mikrograma po metru kubnom, a gornja granica za jako zagađenje iznosi 75 mikrograma po metru kubnom.

Na Starom gradu ona danas iznosi 131,7, a u jednom trenutku, sinoć oko 22 časa, bila je 375,71!

- Osetljivim grupama (trudnice, deca, hronični bolesnici, starije osobe...) se savetuje da svoje spoljne aktivnosti odlože za period između 11 i 14 sati, kada je zagađenje vazduha najmanje. Nasuprot tome, najveće je u jutarnjim i večernjim satima, te je tada bolje ne napuštati zatvorene prostorije - glasi savet nadležnih koji se ponavlja prilikom svakog značajnijeg zagađenja vazduha.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.