ZABORAVITE NA GRLJENJE I LJUBLJENJE!: Evo koliko zaraženih u Srbiji sme da bude da bismo ponovo bili bliski

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2020, 23:00

ZABORAVITE NA GRLJENJE I LJUBLJENJE!: Evo koliko zaraženih u Srbiji sme da bude da bismo ponovo bili bliski

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da će fizička distanca koju je neophodno da poštujemo svakako ostaviti na nas uticaj i ubuduće, te će promeniti i naš način pozdravljanja.

- Na distanci od dva metra virus se neće preneti, ali nema ljubljenja, grljenja, bliskih odnosa. To i dalje ističemo u zatvorenim prostorima - naglašava Branislav Tiodorović.

Fizička distanca je mera na koju i dalje apeluju svi stručnjaci, a stiče se utisak da je našem narodu, prisnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i srdačnom po prirodi, ponekad teško da se suzdrži prilikom susreta, a da se ne zagrli, ne poljubi ili makar ne rukuje. Kada ćemo i da li ćemo se uopšte vratiti takvom načinu pozdravljanja i kada će to biti bezbedno?

Svedoci smo skoka broja novoobolelih na jugu Srbije, te je posle Vranja porast zabeležen u Novom Pazaru i Tutinu, a direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže i da je krivac za to upravo ta naša srdačnost.

- Imamo blagi skok zato što su popuštene mere, a narod je ovde veoma prisan i ima običaj da se prilikom pozdrava, osim rukovanja, i grli i ljubi. U Novom Pazaru imamo zaraženih 5-7 osoba, i njihovih 4-6 porodičnih kontakata. Dakle, imamo više od 20 novih zaraženih za poslednjih 5-6 dana. Ovde je situacija takva da u jednoj sobi zaražena osoba živi sa majkom, ocem, bratom, sestrom, unucima... pa se dešava da iz jednog kontakta imamo još od 4 do 6 inficiranih - objašnjava Spahić.

- Uzbuđenje koje je ova pandemija izazvala, ne samo kod nas nego u svetu, dovešće do toga da to ljubljenje tri puta u obraz, grljenje i rukovanje bude zamenjeno drugim oblicima izražavanja srdačnosti i prisnosti, osmehom, klimanjem glavom - kaže Radovanović.

On dodaje kako smatra da će to postati trend u svetu, pa da će tako zaživeti i kod nas, a da prisno pozdravljanje neće u potpunosti nestati, samo da će se prorediti.

Radovanović ističe da je pre nego što se, pa makar i u manjoj meri, vratimo starim navikama, neophodno da se broj novozaraženih svede na minimum.

- Što se ove bolesti tiče, biće bezbedno kada broj zaraženih u Srbiji na dnevnom nivou padne ispod pet - zaključuje Radovanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.