ZABELEŽEN NEVEROVATAN TRENUTAK! Pogledajte kako je Mesec poklopio Sunce: Prizor kakav se ne viđa! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2020, 15:52

ZABELEŽEN NEVEROVATAN TRENUTAK! Pogledajte kako je Mesec poklopio Sunce: Prizor kakav se ne viđa! (VIDEO)

Mesec je ukrao šou Suncu tokom svog kretanja oko Zemlje

Astronomi koji su posmatrali gasovitu loptu "uhvatili" su Mesec koji im je upao u kadar prilikom fotografisanja 16. oktobra kad je prošao između Nasine solarne opservatorije i Sunca.

Lunarna tranzicija trajala je oko 50 minuta a na vrhuncu je mesec zaklonio 44 odsto vatrene površine Sunca.

Iako im je Mesec zaklonio pogled, naučnici su uspeli da fotografišu dve oblasti na Suncu koje su tokom tog period >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokazale izvesnu aktivnost započevši na taj način solarni ciklus 25.

NASA je u septembru objavila da je "počeo solarni ciklus 25", koji se dešava na prelazu između dva jedanaestogodišnja sunčeva ciklusa.

Sunčev ciklus utiče na aktivnost koja se odigrava na površini Sunca, kao što su Sunčeve pege, koje nastaju pod uticajem Sunčevog magnetnog polja.

Međutim, kako se ciklus bliži kraju, Sunce polako počinje da gubi na intenzitetu sjaja do solarnog minimuma kada počinje novi ciklus.

Izgleda da je poslednji solarni ciklus 25 počeo u decembru 2019. a stručnjaci kažu da će na vrhuncu biti tokom 2025.

Nasina solarna dinamička opservatorija posmatra masivnu sjajnu zvezdu tokom decenije, praveći njene fotografije svakih 0,75 sekundi.

A na poslednjima od njih mogao se videti Mesec tokom svoje (lunarne) tranzicije.

- Ovo svemirsko ukrštanje, pod nazivom "lunarna tranzicija", trajalo je oko 50 minuta, između 15:05 i 15:53 poslepodne računato po vremenu na Zemlji - objavila je NASA.

- Na vrhuncu, Mesec je prekrio oko 44 odsto Sunca. Tokom tog vremena, Mesec je, izgleda, "pokrio" i dva precizno navođena senzora na letelici - prouzrokujući blago podrhtavanje snimka Sunca.

- Letelica skraćenog imena SDO povratila je stabilnost slike ubrzo nakon okončanja tranzicije.

Samo nekoliko dana pre no što je NASA objavila početak solarnog ciklusa 25, evropski istraživači podelili su sa javnošću krupan kadar na kojem se mogu videti kompleksne strukture reda veličine 30 milja u prečniku na užarenoj površini Sunca.

Koristeći najveći teleskop u Evropi, poznat kao GREGOR, naučnici su zabeležili fascinantne detalje stvaranja Sunčevih pega i svu kompleksnost solarne plazme.

To su fotografije u najvećoj rezoluciji koje je načinio evropski teleskop, za koje tim ima da zahvali novoj optici sposobnoj da detaljno razazna magnetno polje zvezde, prenos toplote (konvekciju), solarne erupcije i sunčeve pege - kao nikad ranije.

Fotografije prikazuju solarno magnetno polje uslikano na talasnoj dužini od 516 nanometra i sunčeve pege na 430 nanometara, za koje astronomi kažu da je to isto "kao kad bi neko video savršeno oštru iglu na fudbalskom terenu sa daljine od jednog kilometra".

Naše Sunce prekriveno je bezbrojnim strukturama nalik saću - čijeg je svaka ćellija veličine Teksasa - koje nastaju usled turbulentnog kretanja toplote iz Sunčevog jezgra ka njegovoj površini.

U svakoj od njih, vrela plazma se podiže formirajući jarko središte pre nego što se ohladi i "potone" natrag u Sunce praveći tamne linije koje GREGOR može uočiti - nekima to sve liči na zrno kokice.

Doktor Lusija Klajnt, koja je predvodila projekat i nemačke solarne teleskope na Tenerifama, rekla je kako je projekat istovremen bio vrlo uzbudljiv, ali i zahtevan. - Tokom samo jedne godine smo potpuno redizajnirali optiku, mehaniku i elektroniku kako bismo postigli najbolji mogući kvalitet slike.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.