ZA VIŠE OD 6.000 UBIJENIH SRBA: Dobrotvorima Spomen-muzeja u Starom Brodu dodeljene Medalje zasluga za narod (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA VIŠE OD 6.000 UBIJENIH SRBA: Dobrotvorima Spomen-muzeja u Starom Brodu dodeljene Medalje zasluga za narod (VIDEO)

Uručena medalja

Podvižnike vaskrsavanja istine o strašnom starobrodskom stradanju Srba, sveštenika Dragana Vukotića, ktitore muzeja Spasoja Albijanića i Miodraga Daku Davidovića i arhitektu Novicu Motiku više od zaslužene medalje zasluga za narod radovaće ako Stari Brod bude mesto hodočašća i srpske sabornosti.

U Spomen-muzeju u Starom Brodu juče je postavljeno 27 skluptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbeg i ulazak srpskih majki sa decom u naručju u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nabujalu Drinu.

Spomen-muzej je uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Daka Davidović i Spasoje Albijanić.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da se stradanju srpskog naroda na reci Drini u Starom Brodu ćutalo 77 godina i da će ove godine biti pokrenuta procedura kanonizacije da bi bili proglašeni svetim mučenicima.

Nikšićanin Miodrag Daka Davidović uz Spasoja Albijanića je dobrotvor ovog Spomen-muzeja.

Njima je juče uručena Medalja zasluga za narod.

- Mnogi odgovori leže u reci Drini - rekla je juče predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Stradanje 6.150 Srba Sarajevsko-romanijske regije i Podrinja, marta 42. na obalama Drine, dvostruki je zločin, jer je njihova sudbina decenijama prećutkivana. Najzaslužnijima za čuvanje sećanja na žrtve Starog Broda i Miloševića - svešteniku Draganu Vukotiću, ktitorima muzeja Spasoju Albijaniću, Miodragu Davidoviću i arhitekti Novici Motiki, predsednica Republike Željka Cvijanović dodelila je Medalju zasluga za narod - prenela je RTRS.

Krvavi dan, 22. mart 1942, pravoslavni praznik Mladenci. Zbegovi srpskog naroda i nejači na obalama nepremostive Drine, u raljama mržnje i monstruoznog ustaškog zločina.

Samo se vladika Nikolaj Velimirović usudio da ih oplače, ali je i poema "Đerdan od merdžana" bio zabranjeni krik.

Do pre 12 godina, kada je počela gradnja spomen - kompleksa u Starom Brodu, tek je poneko načuo jezivu priču o starodrinskom stratištu…

Valja se prisetiti, da je Miodrag Daka Davidović iz Nikšića stao u red najvećih ktitora srpskog roda, a hramovi koje podiže i obnavlja postali su mesto sabiranja našeg naroda, počev od njegove rodne Golije, preko Srbije, svete srpske zemlje Kosova i Metohije, Svete Gore, pa do Ostroške gore, crnogorskog Sinaja.

Pre sedam godina njegova svetost patrijarh srpski Irinej odlikovao je Davidovića Ordenom Svetog Save prvog stepena, a pre tri godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, od mitropolita Amfilohija dobio Orden Svetog kralja Milutina za nemerljiv doprinos koji je dao u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.