ZA Krov nad glavom: Javnost pogrešno informisana da porodica Osman nije bila prijavljena

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2019, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA Krov nad glavom: Javnost pogrešno informisana da porodica Osman nije bila prijavljena

Združena akcija Krov nad glavom saopštila je da je javnost pogrešno informisana da porodica Osman "nije bila prijavljena" da živi u kući iz koje su je iselili izvršitelji, u utorak, 15. oktobra.

U današnjem saopštenju je naglašeno da, ukoliko se iseljenje vršilo "u sklopu priprema za sprovođenje investicionog projekta i ukoliko je prethodno dokazano da ne postoji alternativa za preseljenje", lokalna samouprava, u ovom slučaju grad Beograd, dužan je da preseli ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u odgovarajući smeštaj.

"Nesporna činjenica da porodica jeste decenijama živela na ovoj adresi najviše od svega svrbi gradske vlasti, jer ta činjenica a ne vlasnički odnosi i pravni status objekta, jeste ključna za obavezu grada da porodicu Osman preseli u odgovarajući smeštaj", naveli su u pisanoj izjavi.

Oni su ocenili da su gradske vlasti, "kaka bi izbegli da petočlanoj porodici Osman obezbede novi smeštaj" odlučile da "zaobiđu" zakon, da porodicu "uklone sa zemljišta koje se priprema za investicioni projekat tako što će im srušiti dom".

U saopštenju su podsetili da je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihjlović, najavljujući izmene Zakona o stanovanju 2015. godine, obećala na sastanku sa predstavnicima Amnesty International da će "novim zakonom biti zabranjeno prisilno iseljavanje Roma".

Dodali su da je predstavnica Amnesty International izjavila tada da je "njihov cilj je da se više nikad u Srbiji ne desi prisilno iseljavanje Roma, jer u takvim situacijama mora da postoji procedura, sa njima mora da se razgovora i razgovorima moraju da prisustvuju predstavnici nevladinih organizacija, a mora da se obezbedi adekvatan smeštaj".

"I zaista u zakon su potom ušle pomenute odredbe, kojima jeste zabranjeno prisilno iseljavanje u određenim situacijama, između ostalog i u situaciji u kojoj se našla porodica Osman. ;Ipak, u stvarnosti je Zakon ostao mrtvo slovo na papiru, iseljavanja se sprovode sa pođednakom brutalnošću kao i pre izmena zakona, bez obezbeđivanja adekvatnog smeštaja, a Sekretarijat za inspekcijske poslove Beograda u svojim objavama osuđuje građane koji se solidarišu sa progonjenima", ocenili su oni.

U saopštenju su naveli da će nastaviti podršku porodici Osman "u njihovoj borbi da pred domaćim i međunarodnim institucijama što hitnije dobiju preseljenje u odgovarajući smeštaj koji im po zakonu pripada", kao i da se "kazne krivci za brutalno rušenje nihovog doma i izbacivanje na ulicu".

Dom porodice Osman je do utorka, 15. oktobra, bio na zemljištu koje grad Beograd priprema za investicioni projekat u okviru Marine Dorćol, a njihova kuća je, kako navode, "izbrisana iz katastra" i urađen je "lažni terenski nalaz kako kuća ne postoji kako bi grad izbegao obavezu da ponudi plan raseljavanja".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.