Stigli su nam ledeni dani, biće i do -20; Kada je kraj smrzavanja? Šta do tada?

Izvor: B92, 15.Jan.2021, 23:44

Stigli su nam ledeni dani, biće i do -20; Kada je kraj smrzavanja? Šta do tada?

Hladno, hladnije, pa onda ledeno. Januar nam je doneo sneg, a narednih nekoliko dana i debeli minus, čak do 20 stepeni ispod nule.

Veoma hladno vreme sa jakim jutarnjim mrazevima najavili su meteorolozi za ovaj vikend i početak sledeće sedmice u Srbiji.

Očekuje nas suvo, ali hladno vreme i dnevna temperatura biće od minus 5 do nula stepeni, dok će se minimalna jutarnja spuštati i ispod -10 stepeni, lokalno i ispod -20. Za ove dane upaljen je i žuti meteoalarm.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Najavljeni su takozvani ledeni dani, a meteorolog Đorđe Đurić za B92.net objašnjava šta to tačno znači i do kad možemo da ih očekujemo.

"Ledeni dan je klimatološki termin koji se koristi kada temperatura u toku celog dana ne prelazi nula stepeni. Ljudi često mešaju, kada se kaže ledeni dan, oni odmah pomisle na sibirske temperature od -20, -30 stepeni. Ne, to je isključivo termin koji se koristi kada temperatura ne prelazi nula stepeni", ističe meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić.

Veoma hladna vazdušna masa stiže nam sa severoistoka Evrope, ali biće veoma slabo provejavanje snega, tako da se ne očekuje neko značajnije formiranje snežnog pokrivača.

Konačno, porast temperature očekuje se od utorka, 19. januara

"Jedna velika zabluda jeste da ovaj talas ima veze sa olujom iz Španije. Nema veze s njom. Oluja koja je pogodila Španiju jeste sistem koji je bio tokom prethodnog vikenda, i doneo veoma niske temperature, kao i velike padavine. To je uveliko iza nas. Deo tog sistema je prešao preko južnog dela Balkana još 11. januara", pojašnjava Đurić.

Ledeni dani koji dolaze imaju veze sa ciklonom koji se premešta preko Grčke i Turske, sistem koji je odgovoran za to da će u svom zadnjem delu povući hladnu vazdušnu masu sa severoistoka, i zbog toga će doći do niskih temperatura.

Ma koliko delovalo da je dvocifren minus "predebeo", prethodnih godina izdržali smo još "deblji".

"Ovo je sasvim uobičajeno za ovo doba godine. Ako se vratimo koju godinu unazad, 2017. godine za Božić, temperature su bile i do -20 stepeni , a u Sjenici čak -27, i ne samo tada, već i 2012. godine zabeleženi su hladni dani, gde su temperature bile duboko u minusu, ali ove zime ne treba da očekujemo takve temperature", priča meteorolog Đorđe Đurić.

Niske temperature mogu da budu opasne, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograda u svojim uputstvima objasnio je kako treba da se ponaša, kada su napolju ovako niske temperature.

Ne izlažite se ekstremnim vremenskim uslovima bez preke potrebe. Imajte u vidu da pri jako niskim temperaturama i vetru promrzline mogu nastati nakon svega nekoliko minuta izloženosti. Ukoliko planirate duži boravak napolju ponesite sa sobom hitne potrepštine (vodu, energetske štanglice, pribor za prvu pomoć) u slučaju da se ne možete vratiti brzo koliko ste planirali. Ponesite rezervnu odeću za utopljavanje.

Pre nego što krenete, obavestite nekog od članova porodice ili prijatelja kuda ste krenuli i kada planirate da se vratite. Ukoliko ćete biti negde udaljeni, recite im kojom rutom idete.

Obucite višeslojnu odeću, koju možete dodati ili skinuti po potrebi.

Ako ostanete u pokretu dok ste vani, vaša cirkulacija će biti bolja i pomoći će vam da održite telesnu toplotu.

Jak vetar utiče na organizam da brže gubi toplotu, čak i kada termometar ne pokazuje izuzetno niske temperature.

Potrebno ih je odmah zagrejati (na primer, staviti ruke ispod pazuha ili na stomak).

Sklonite se od hladnoće na svakih sat vremena i popijte neki topli napitak, promenite odeću ukoliko je vlažna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stigli ledeni dani u Srbiju, od utorka toplije

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2021, 10:13

BEOGRAD - Republički hidromepteorološki zavod (RHMZ) najavio je da će u Srbiji od 16. do 19. januara biti ledeni dani, odnosno da dnevna temperatura neće prelaziti nula stepeni Celzijusa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.