Vulkan Kilauea: 23 osobe povređene u čamcu na Havajima

Izvor: B92, 17.Jul.2018, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkan Kilauea: 23 osobe povređene u čamcu na Havajima

Turisti povređeni dok su posmatrali lavu kako se uliva u more.

Vulkan Kilauea na Havajima ponovo je aktivan - 23 ljudi je povređeno kada je vrelo kamenje iz kratera pogodilo turistički čamac.

Jedan putnik je slomio nogu, a ostali imaju opekotine. Vlasti istražuju kako je došlo do nezgode.

Prva erupcija vulkana Kilauea zabeležena je u maju, i od tada iz kratera izlaze dim i lava.

U čamcu, čiji je krov probušilo kamenje, vozili su se turisti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u obilasku vulkana.

Posada je nakon nesreće vratila čamac u luku, a troje putnika je prevezeno u bolnicu, izjavio je šef havajske vatrogasne službe Darmin Okinaka.

Cena ovog obilaska je oko 250 dolara, saopštili su zvaničnici.

Vil Brajan i njegova devojka Erin, koji su bili u čamcu, opisali su zastrašujući momenat nesreće.

"Kada smo videli da kamenje doleće, nije bilo vremena da se pomerimo, a najgore je što smo bili u malom čamcu", rekao je Brajan za BBC.

"Čitav prostor unutar čamca je jedva šest metara, a svi putnici su pokušavali da se sakriju na isto mesto. Bilo je prilično zastrašujuće.

Nastao je haos, kapetan je pokušao da uradi sve što je mogao da smiri putnike, ali prosto je nemoguće biti smiren u takvoj situaciji. Bilo je strašno", kaže Brajan.

Neki putnici su havajskom Odeljenju za zemljište i prirodne izvore rekli da je brod bio van bezbedne zone koju obezbeđuje obalska straža.

Lava stigla do elektrane na Havajima

Desetine poginulih u erupciji vulkana u Gvatemali

Peščane oluje u Indiji

Inače, prema pravilima, plovilima je zabranjen prilaz na 300 metara udaljenosti od mesta gde lava ulazi u more. Prema rečima portparola obalske straže, iskusni brodski operateri dobili dozvolu da prilaze bliže.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.